ваксини

Продължава спадът на заразените с Ковид-19 в Русенско на седмична база

Продължава спадът на заразените с Ковид-19 в Русенско на седмична база, но заедно с това намалява и броят на желаещите да се ваксинират. Поставените ваксини през последните седем дни са с близо 25% по-малко спрямо предходната седмица. За сравнение отишлите до някои от имунизационните пунктове в периода между 21-и и 27-и август са едва 214 души, докато от 14-и до 20-и този месец те бяха 284. Припомняме, че тогава бе отчетен и драстичен спад от около 40% спрямо началото на месеца на поставените дози от някои от препаратите срещу коронавирусната инфекция. Над 77% от всички поставени дози през последната седмица са представлявали трета или четвърта игла. За същия период са имунизирани и седем деца. Данните на здравните власти сочат още, че едва 21 души са били имунизирани с първа доза.

Колкото до разпространението на заболяването, то и там се наблюдава тенденция за постоянен спад. Новите случаи през последната седмица са 233, от които и четири деца. В процентно съотношение това представлява намаляване на заболелите с малко над 2%. Същевременно една жена с положителен тест за коронавирусна инфекция е починала.

За последното денонощие заболелите са петима. Двайсет души са оздравели през вчерашния ден, като няма починали. Активните случаи са 235, от които около 19% или 45 души са на болнично лечение. Справка в Единния информационен портал сочи, че областта се нарежда на тринайсето място по заболеваемост в страната през вчерашния ден наравно с Враца и Плевен. Без нови случаи са областите Видин, Разград и Силистра.

От началото на пандемията до днес установените случаи на коронавирус в областта са общо 36 065, като от тях 1932 души са починали. До момента в област Русе са извършени 132 310 имунизации, като със завършен имунизационен курс са 58 685 души. Бустерна доза пък е направена на общо 25 716 русенци, като от възможността за втори бустер са се възползвали 2092 души от региона.

Сподели: