"Проект 7000": Нищожна част от приходите от такси за преминаване на Дунав мост се използват за поддръжката му

„Проект 7000“: Нищожна част от приходите от такси за преминаване на Дунав мост се използват за поддръжката му

Нищожна част от приходите от такси за преминаване на Дунав мост се използват за поддръжката му, споделят от русенската неправителствена организация „Проект 7000“.

На 16 септември стартирахме дискусия по темата за разпределението на приходите от такси на Дунав мост, като зададохме три основни въпроса, споделиха от „Проект 7000“.

В продължение на тази тема, чрез закона за достъп до публична информация, потърсихме актуална информация от Агенция „Пътна инфраструктура“ за размера на средствата, получени под формата на такса за преминаване по Дунав мост.

Получихме подробен отговор, от който става ясно, че за период от пет години, между 2017 и 2021 година, приходите от такси за преминаване по Дунав мост са в размер на почти 133 млн. лева. Ако осредним стойността, приходът за една календарна година възлиза на малко повече от 26.5 млн. лева годишно. За сравнение, собствените данъчни приходи на общината (по проекто бюджета за 2022г.) са около 20 млн.

Ако предположим, че 25% от приходите за преминаване по моста остават в местния бюджет на Русе, то сумата ще се равнява горе-долу на всичките получени пари от общински данъци върху превозните средства (по данни за 2021г. според заложеното в проектобюджета за 2022г.).

За същия период от 5 години, разходите за текущ ремонт и поддържане и за зимно поддържане са не повече от 280 хил. лева или казано иначе, едва 0,2% от приходите са заделени за поддръжка на Дунав мост или средно по малко по-малко от 56 хил. лева годишно.

За две години – 2020 и 2021 година, по моста са преминали общо 1 688 164 моторни превозни средства. Те пряко или косвено са нанасяли щети на жизнената среда на русенци. Данни за 2022 година още няма, но всички знаем, че трафикът се увеличава заради войната в Украйна, т. е. увеличава се печалбата за държавата и щетата за Русе, отбелязват от сдружението.

От организацията поставят следните въпроси: – Защо вместо да използваме икономическия потенциал на международния трафик, преминаващ през града ни, ежедневно се налага да слушаме за пътни инциденти, километрични задръствания, безобразни условия за шофьорите на товарни автомобили, които често прекарват десетки часове, чакайки в превозните си средства?

  • Къде са зелените площи, които да компенсират повишените нива на праховите частици във въздуха, който русенци поглъщат всеки ден? Къде са решенията за подобряване на условията за живот в нашия град?
  • Защо местната власт не се бори за правото да използва част от приходите на съоръжението, за повишаване на стандарта на живот за своите граждани?
"Проект 7000": Нищожна част от приходите от такси за преминаване на Дунав мост се използват за поддръжката му
Сподели: