Прокуратурата разследва тежкия инцидент с влаковата композиция с цистерни с бензин в Русенско

Време за прочитане: 2 мин.

/Източник – БТА/

Прокуратурата разследва инцидента с дерайлиралата влакова композиция с цистерни с бензин в Русенско. Това съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Сигнал за инцидента е подаден около 1.05 часа тази нощ. Между Ветово и Сеново дерайлират четири цистерни с гориво от товарен влак на товарния превозвач „Българска железопътна компания“. Взрив и пожар няма. Пострадали също. Районът е отцепен. Аварийни екипи на пожарната и НКЖИ са на място. Разрушен е повече от два километра железен път. Композицията се състои от 28 вагона, от които 26 цистерни са пълни с бензин. Тя се е движила по направление гара Русе разпределителна – Белозем.

Георгиев, който бе на мястото на инцидента, обясни, че тепърва ще се установяват причините за произшествието.

„В прокуратурата има утвърден план за работа при крупни аварии и катастрофи. На място са следователи от Окръжната прокуратура в Русе. За случая е уведомен главният прокурор и заместник-главният прокурор, като с тяхно съдействие очакваме най-добрите специалисти по подобни произшествия да дойдат на място и да ни помогнат при извършването на огледа. Част от тях са участвали при разследването на ж. п. инцидента на гарата в Хитрино“, обясни Георгиев.

По време на разследването предстои да се установи има ли нарушени правила за безопасност при движението на ж. п. състава и дали това има връзка с инцидента.

Георгиев съобщи, че тримата машинисти, които са управлявали композицията, не са употребили алкохол. Те се намират на разположение на следователите и ще се работи с тях в най-скоро време.

Композицията е била с два локомотива – един в началото и друг в края. Два от вагоните – в предната и в задната част, са били празни, като превантивна мярка за безопасност.

Георгиев обясни, че няма опасност, тъй като има малък разлив на гориво.

„Информацията е, че от един от преливниците при обръщането на цистерната има малък разлив на гориво, който не е създал опасност за околната среда. След обезопасителните мерки считаме, че няма опасност от екологична или друг вид катастрофа“, каза окръжният прокурор.

Той обясни, че няма опасност за населените места в района. Най-близкото е град Ветово, което се намира на около пет километра от произшествието.

Георгиев коментира, че потенциална опасност е съществувала заради вида на транспортираното гориво и неговото количество.

„Според нас има фактическа и правна сложност за установяване на причините за произшествието и установяване на виновните“, заяви той.

Сподели:

Още новини от деня