Пролетта на 2023 година се очакват да започнат същинските ремонти дейности на българската част на Дунав мост

Пролетта на 2023 година се очакват да започнат същинските ремонти дейности на българската част на Дунав мост

Първоначален оглед за предстоящия ремонт на Дунав мост бе направен по-рано през деня. В него се включиха заместник областният управител на Русе Синан Хебибов, директорът на Областното пътно управление инж. Стамен Савов, както и представители на фирмата проектант, която е „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД.

Предстои извършването на геодезически замервания през следващите няколко седмици, като това по никакакъв начин няма да затрудни движението по съоръжението. Единствено водачите на моторни превозни средства се умоляват да спазват ограничението на скоростта от 40 км/ч. и да карат с повишено внимание. Проектът, който ще установи в подробности какви са конструктивните проблеми, трябва да бъде готов до средата на март следващата година. Едва след това ще може да се каже колко ще струва ремонтът и какви елементи по-точно ще бъдат подменени.

Самото проектиране ще струва малко над 262 000 лева с ДДС. До края на следващата година би трябвало да се избере фирмата изпълнител и евентуално от пролетта на 2023 година да започнат същинските ремонти дейности по съоръжението. Основният проблем са напуканите бетонни панели на моста, които се оказва, че водят до проблеми с асфалта впоследствие, както и със свързващите фуги. Идеята е  всички панели да бъдат извадени и да се поставят изцяло нови.

Най-вероятно на места ще се наложи и подмяна на лагерите, където лягат панелите, тъй като при температурни амплитуди е необходимо да се осигури достатъчно пространство за движение на бетонните части. Ясно е, че по колоните няма да се извършват каквито и да било дейности, тъй като на този етап там не се очакват проблеми. Припомняме, че такъв основен ремонт на моста от българската страна не е правен от както е построен преди повече от половин век. В началото на годината бяха предприети дейности по преасфалтиране и запълване на пукнатите по панелите със специална бетонна сплав, която е изключително устойчива на вибрации, но проблеми отново има.

При предстоящият ремонт се очаква да се избегне временното спиране на движението по моста. Най-вероятно в болшинството от случаите то ще се осъществява в едната лента, а там, където панелите не са разделени на ляв и десен движението на всички видове моторни превозни средства ще бъде спирано за максимум от по няколко часа. Няма да се спира и движението на влаковете, като при преминаване най-вероятно ще бъде изградена специална сигнализация. Всичко това обаче ще бъде взето като решение от проектантите.

Сподели: