Започна протестен автопоход на ВМРО - Русе против спекулативния скок на горивата и на стоките от първа необходимост

Започна протестен автопоход на ВМРО – Русе против спекулативния скок на горивата и на стоките от първа необходимост

Протестният автопоход на ВМРО – Русе започна днес в 11.10 часа от обществения паркинг до НАП в Русе. Той е част от националната кампания против спекулативния скок и на горивата, и на стоките от първа необходимост. Автопоходът преминава по ул. „Плиска“, бул. „Тутракан“, кръговото движение на Дунав мост. От там се придвижва обратно към сборния пункт през бул. „България“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Цар Освободител“. Шествието приключва на мястото на сборния пункт.

 Участниците в него носеха плакати с надписи „Долу мафията“ и „Внимание – Висока цена на тока! Опасно за живота!“.

„България може да спре износа на ток, въпреки всички извинения за европейските правила, защото тя разполага за щастие все още с държавна енергетика – т.е. държавните дружества просто трябва да спрат да изнасят ток и да го насочат към българските потребители. Да увеличат предлагането, от там да се намалят и цените”, заяви заместник-председателят на ВМРО  Искрен Веселинов.

На 18.09.2021 г. ВМРО взе решение за започване на национални протестни действия, представители на Организацията блокираха за половин час кръстовището на бул. „Тодор Александров“ пред ЦУМ. Излишно е да изброяваме в проценти поскъпването на тока, парното, газта и хранителните продукти, защото всеки човек, всяко домакинство усеща натиска ежедневно.

Исканията на протестиращите бяха обобщени от регионалния координатор на ВМРО Траян Тотев – оставка на КЕВР, спиране на износа на евтин ток за чужбина, оставка на министъра на енергетиката.

1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване на дефицита.

2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.

3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и партийни централи, до овладяване ръста на цените.

4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.

5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Сподели: