Протест за чист въздух се състоя в Русе сега

Протест за чист въздух се състоя в Русе сега

Десетки русенци се събраха на протест срещу мръсния въздух в града.

Протестиращите носеха маски и транспаранти с надписи – „Мръсният въздух ни убива!“, „Спасете Русе!“, „Ще се борим за чист въздух!“, „Искаме да дишаме!“.
„Сигналите не спират. Градът е залят с най-различни вещества и от двете индустриални зони – и от изток, и от запад. От Регионалната инспекция по околната среда и водите трябва да си свършат работата и да настояват пред министъра за мобилна станция за органични замърсители, която да докаже в съда, че в Русе се изпускат вещества, вредни за здравето“, обясни Владислава Гарвалова – един от организаторите на протеста.
Според Михаил Михов – участник в недоволството, обгазяванията не спират вече осем години.
„Спори се постоянно дали вредните вещества във въздуха са в нормите, или не, но е факт, че гражданите се чувстват като в газова камера. Това е много неприятно чувство, което създава дискомфорт и оказва влияние върху качеството на живот“, заяви Михов.

Протестът се сля с този на протестиращите срещу правителството и главния прокурор.

Те се събраха на площад „Свобода“ пред Съдебната палата с настояване държавата да осигури мобилна станция за замерване на органични замърсители. Протестиращите искат отговорните институции да вземат незабавни мерки за установяване на предприятията, които изпускат неприятни миризми. Според тях държавата не е направила необходимото досега, като е неглижирала проблема с мръсния въздух в Русе. Хора, които живеят в различни части на града се оплакват, че продължават да усещат почти всеки ден миризма на бакелит и други органични съединения. Русенци настояват и за оставката на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Сподели:

Още новини от деня