Протест на събирачи на трюфели се състоя в Русе + ВИДЕО

Протест на събирачи на трюфели се състоя в Русе + ВИДЕО

Група търсачи на трюфели се събраха тази сутрин пред сградата на Държавното ловно стопанство „Дунав“ в Русе да изразят своето недоволство. 

„Тези, които сме се събрали тук, не членуваме в асоциации. Нашите искания са да има планиран добив на недървесни продукти във всяко едно горско стопанство. В русенското горско стопанство такъв няма и не можем да събираме недървесни продукти, въпреки че сме си платили“, каза пред БТА Елеонора Терзиева, която е търсач на трюфели от 10 години. 

Тя обясни още, че трябва да има и единно разрешително за цяла България. 

„Това е най-добре за всички търсачи, защото някои ходят във всички градове в България и трябва да се плаща на всяко едно горско стопанство“, обясни Терзиева. 

Тя заяви, че настояват и за т. нар. „календар за изкупуване на трюфелите“, който да е плаващ и съобразен с атмосферните влияния. 

„Целта е да си плащаме за месеца, в който ще работим. Например през миналата година сме работили само четири месеца. Няма дъждове, сушата е голяма и ние не знаем дали ще имаме изобщо сезон“, обясни Терзиева. 

Тя каза още, че нямат нищо против протеста на колегите им днес в София, но искат да изразят и други мнения. 

„Ние искаме да се върне миналогодишният модел до създаването на Закон за трюфелите – тоест когато отидем до пункта на всеки продаден трюфел ни се удържаха по 10 процента данък от изкупвачите, които бяха длъжни да го внесат към държавата“, каза Терзиева. 

Ето какво коментира Валентин Димитров.
Сподели: