Протест срещу изгонването на руски дипломати се провежда в този час в Русе

Протест срещу изгонването на руски дипломати се провежда в този час в Русе

Протест срещу експулсирането на руски дипломати се провежда в Русе. Организатор бе Регионалният обществен съвет „Приятели на Русия“ , а събралите се бяха провокирани от решението на министър – председателя в оставка Кирил Петков за експулсирането на 70 руски дипломати, довело и до затваряне и на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

От организацията настояха решението да се преразгледа и гласува в Народното събрание. Изразиха и тревога си, че ще бъдат прекъснати  дълготрайните  търговски отношения и културни връзки с Русия. „Като българка не съм съгласна някой да взема еднолично решение, без да е направил консултаци с партии  и с правителство, с президент и всички останали институции, за да може да вземе такова еднолично решение и то да влезе в сила. Това е целта на протеста. И още, ние в Русе имаме руско консулство поне от 100 години и не искаме тези отношения да бъдат прекъснати“, заяви един от организаторите Галичка Николова.

Пред присъстващите говори проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев, председател на Регионалния обществен съвет „Приятели на Русия“, който изложи мотивите за недоволството на граданите. На митинга прозвучаха руски песни.

Сподели: