сомелиер Марковски

Професионално надграждане при учителите доведе в Русе топ сомелиер

Професионалното надграждане при учителите доведе топ сомелиер да представи онлайн учебник в град Русе. Благодарение на инициативата и креативния подход на директора на ПГ по туризъм „И. П. Павлов“ град Русе г-жа Ренета Вълева, за учителите по практика в училището, както и от други сродни училища в Северен Централен и Северен Източен райони, тя организира тридневен курс по специалностите: готварство, поднасяне на храна и сомелиерство. С подкрепата на МОН и съгласно тяхно разпореждане, всички учители в рамките на всеки 4 години от своят стаж, са длъжни да се усъвършенстват поне три пъти, за да бъдат в крак със съвременните тенденции на развитие на професията и обществото. За тази цел от страна на държавата в бюджетите на училищата са заложени средства за обучение на учителите. Грижата за обученията се пада на директорите им. В едно общество със свободна инициатива са възникнали  и фирми, които срещу заплащане, обучават учители. Трендът на тези обособени единици обаче се свежда до унифицирани предложения, валидни за почти всички училища. А професионалните приоритети?

Днес се срещнахме с топ специалист сомелиер г-н Михаил Марковски, председател на Българска асоциация на професионалните сомелиери, който има какво да покаже на събралите се за обучението учители.

Ето какво каза той пред Русеинфо:

Сомелиерството не е древна професия. Тя се развива по-интензивно между 17 – 18 век, дори преди ресторантьорството. Бързото й развитие се дължи на активностите в следствие от производството на вино.

Когато човек се ориентира професионално, благодарение на родителите си и средата, която е предпоставка, професията сомелиер не е непостижима. При нея се разчита на наличието на дадености у самия индивид. Има си и специфики: носене на тежести и поддръжка на складови помещения и умения за комуникация. Той би казал, че сомелиерството е за всеки, но всеки трябва да пробва дали става за такава дейност.

В неговият случай работата му е била свързана със занаята. Един ден негов познат акцентира на способностите му за сомелиер. Тогава нашият събеседник започва образователни курсове, като първо придобива теоретичен опит, а в последствие практиката си казва думата. По време на кариерата си, г-н Марковски се е срещал с много и различни хора, от които се учи на занаят, но не може да определи никого с предимство. Сред тях са технолози-енолози. От тях се учи какво да търси във виното като дегустатор. Негови учители са лектори от Пловдивския институт, президенти на асоциации на винопроизводители и пр. Голям дял в образователната част има самоподготовката, отбелязва той. Процесът не може да мине без самоподготовка. Трябва да има себепознаване, обективна оценка на вината, без емоция.

Не можеш да учиш тази професия самостоятелно! Това не е индивидуална дисциплина.

Днес, благодарение на този човек, има учебно онлайн помагало с учебен план, който съвпада с официалните съвременни изисквания. Благодарение на развитието у нас на туризма, ресторантьорство и др. икономически дейности, се налага едно по-добро познание на виненото производство в България. Учебникът е направен през 2020 година. Негови автори са няколко специалисти в гостоприемството: изготвянето и поднасяне на храна и напитки. Това обучение, което провеждам в момента, е “обучение на обучаващите“. В сомелиерството има тънкости, в  които не е нужно да се импровизира. Учителите, в желанието си да дадат повече на учениците си, понякога дават прекалено много информация, за която подрастващите не са узрели. Така ние настройваме, чрез помагалото, да се дават неща, по-актуални и по-приложими. Без излишества. Идеята е учебникът да даде един стандарт на преподаване, като дава максималният вариант на сервиране и сомелиерство. В последствие, когато учениците заработят в различни заведения, някои от посочените необходимости ще отпаднат по естествен път от стандарта.

Въпреки всичко, учебникът дава един стандарт на работещите в гостоприемството, необходимото познание , за да могат новопостъпилите да се реализират.

Принципно, българинът е ценител на вината и алкохолите. Има критерий, по който, до известна степен, той изостава от световните позиции. Това става поради причината, че съобразяват две инерции. Едната, от които е близка до миналото, другата е по-съвременна. Все повече българинът отваря мирогледа си да се пробват вина. Освен това, идва едно ново поколение, което е любопитно, без предразсъдъците на миналото. Българинът умее да потребява вино.

В България има приблизително 275 изби. Те са в много сериозна конкуренция на пазара. Избите постоянно работят за задържане на параметрите на качество, за да устоят на жестоката конкуренция и на международните пазари. Българските винарни са конкурентоспособни и много добри.

Този тип обучения са нова възможност за образоването на учителите професионално. Участниците в обучението са много ентусиазирани от научените новости в тяхната професионална подготовка. Изказано бе мнение, че такива обучения трябва да станат ежегодна традиция!    

Сподели: