Проф. Вл. Пилософ в Русе: Има малко желаещи да специализират педиатрия

Проф. Вл. Пилософ в Русе: Има малко желаещи да специализират педиатрия

„Има малко желаещи да специализират педиатрия“, каза този следобед в Русе проф. Владимир Пилософ – председател на Българската педиатрична асоциация. Това е факт по много общи и специфични причини. Тези процеси се наблюдават и в другите специалности в медицината. Поначало в България лекарите намаляват, както и т. нар. професионалисти по здравни грижи – медицинските сестри. В момента съотношението медицински сестри – лекари е 0.9 към 1, а трябва да е поне 2:1, за да работи както трябва системата на здравеопазването. Проблемът е изключително остър. За да може да има едно качествено здравеопазване, това не може да става без лекари, нито без професионалисти по здравни грижи, коментира професорът.

Едната от причината е финансова, не се създават условия за нормален растеж на кадрите, проблеми има със специализацията и провеждането и. В педиатрията и особено в София това се усеща много остро. Няма единна голяма педиатрична болница, където са събрани всички специалисти и обучаващите се да получат интегрирани знания. В момента там има 14 болници, които трябва да бъдат обикаляни от подготвящите се млади хора. Това е лошо и за пациентите, защото при сложни случаи се губи много време и се създават големи рискове.

Проведен е разговор с председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова и нейните членове по темата. Предстои среща с министъра на здравеопазването и този на финансите с оглед уточняване дали могат да се отделят пари за предпроектно проучване. Става дума за сума за изграждане на педиатрична болницата от 100 млн. лева и повече.

„Цифрите са многозначителни. Първо, средната възраст на тези, които в момента работят, са активни, е много висока – над 50 години. Тоест това означава, че в следващите десет – дванадесет години в момента работещите ще отпаднат от активна работа по естествени причини“, коментира още той. В страната педиатрите са към 1400 души, но няма точна статистика.

В Русенска област педиатрите са около 70 – 80, посочи д-р Свилен Досев.

Сподели:

Още новини от деня