Проф. Нева Кръстева демонстрира на русенската общественост как звучи новия дигитален орган

Проф. Нева Кръстева демонстрира на русенската общественост как звучи новия дигитален орган

На 22 юли проф. Нева Кръстева беше в нашия град, за да демонстрира на русенската общественост как звучи новия дигитален орган, дарение от Швейцария за Русенската опера, и да открехне завесата пред новия творчески проект “Полихедрон”, чиято световна премиера ще е в Русе на 22 октомври тази година!

Ето какво сподели тя след събитието: “Връзката ми с Русе е изпълнена с благодарност, защото завършвайки Московската консерватория в музикално – теоретичен клас с квалификация концертен органист, аз нямах в България инструмент, на който да свиря!

Благодарение на разбирането на русенските власти тогава, и особено на Католическата църква в Русе и специално на Митко Караджов (електротехник по професия и близък съратник на Епископ Евгени Босилков), имах възможността да използвам органа в прекрасния русенски храм!

Вашето дарение от Швейцария, чиито разходи по транспорта са заплатени лично от директора на операта Пламен Бейков, е подарък от фирма, която се занимава със спасението на  църковни инструменти. Той звучи наистина добре, но аз се надявам русенската общественост да бъде готова да приеме един истински тръбен орган – дар за Операта, какъвто ще търсим занапред, защото звукът на тръбния орган е несравним!”

Още за предстоящата световна премиера на операта “Полихедрон”, чийто композитор е проф. Нева Кръстева ще научите от следващи публикации.

Сподели: