Проф. Огнян Хаджийски:  В жегите бъдете внимателни при работа с леснозапалими предмети и газови бутилки

Проф. Огнян Хаджийски:  В жегите бъдете внимателни при работа с леснозапалими предмети и газови бутилки

Началникът на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ проф. д-р Огнян Хаджийски апелира да се внимава, когато се борави с леснозапалими предмети при приготвяне на храна и зимнина на открито. Специалистът обръща внимание и на това газовите бутилки да бъдат редовно проверявани, тъй като от горещото време се нагряват повече и при техническа неизправност, възможността да избухнат е по-голяма.

За последните 24 часа в болницата са приети мъж на 58 г. и жена на 67 г. от Исперих с тежки изгаряния. Пожарът е възникнал в домашни условия вследствие на битов инцидент при работа с газова бутилка. Пострадалите са закарани в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ от екип на ЦСМП – Разград. Спешните медици са оказали добра първа помощ, обработили са първоначално раните на пострадалите и са поддържали комуникация със специалистите по изгаряния в лечебното заведение. В болницата грижата за пациентите е поета от екип от лекари, оглавяван от проф. Хаджийски.

Мъжът е с изгаряния между 50 и 60%, основно в областта на крайниците и главата, с реална опасност за живота. Жената, пострадала при битовия инцидент с газова бутилка е с 25 % изгаряния, основно в областта на крайниците. Тя е в стабилно състояние, без опасност за живота, предстоят й операции.

В болницата е приет и пациент на 61 г. от обл. Търговище с изгаряния над 20% в областта на крайниците и гърба, причинени от палене на огън на открито. Той е транспортиран от екип на тамошния Център за спешна медицинска помощ, като също е получил адекватна и навременна първа лекарска намеса.

Проф. Хаджийски посочва, че ако все пак се получи изгаряне трябва да се спазва правилото на 3-те „Д“:

  • Спазвайте Дистанция от горящия пожар;
  • Дисциплина, при работа с уреди;
  • Имайте Доверие в лекуващия Ви екип!
Сподели: