Проф. Огнян Хаджийски: Зачестяват случаите на тежки изгаряния, причинени от газови бутилки

Проф. Огнян Хаджийски: Зачестяват случаите на тежки изгаряния, причинени от газови бутилки

Проф. Огнян Хаджийски: Зачестяват случаите на тежки изгаряния, причинени от газови бутилки

Към момента 8 пациенти с изгаряния са настанени за лечение в отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Медика Русе“. Травмите основно са причинени от неизправни газови бутилки,  използвани при приготвянето на зимнина. Двама от пострадалите са от гр. Силистра. В отделението се лекуват и пациенти с изгаряния от Разград, Свищов, Бяла и Русе.

Пострадали са и две деца, като изгарянията при тях, по ръцете и краката са получени от гореща вода. Възрастните пациенти, за лечението на които се грижи екипът, са от 60 до 88-годишни, като процентите на изгаряния при тях са доста обширни – от 30 до 70%. Състоянието на някои от тях е вече стабилно, а лекарите продължават да се борят за живота на останалите.  

Проф. д-р Огнян Хаджийски – началник на отделението по Пластично – възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Медика Русе“ споделя:

„Натовареността на екипа на отделението е много голяма, тъй като пациентите изискват много сериозни реанимационни грижи, успоредно с това и хирургични процедури. При всичките пациенти операциите са многоетапни и с много голяма кръвозагуба, което създава необходимост от добра комуникация с кръвните центрове, от където се получават биологичните продукти (кръв и плазма). Болница „Медика Русе“ е заредена достатъчно с всички съвременни препарати за локално лечение на рани и с препарати за инфузионно лечение (белтъчни разтвори, аминокиселини).  Отделението по пластично – възстановителна и естетична хирургия е оборудвано с необходимата апаратура и инструментариум за лечение на пациентите и има готовност, добре обучен екип и леглова база, за да отговори спокойно на нуждите в Североизточна България  за лечение на пациенти от неговия профил“.

Опитният пластичен хирург с дългогодишен стаж съветва гражданите „Да бъдат много внимателни с боравенето с газови бутилки и газови уреди, като тези уреди да преминават периодична профилактика. С тях да работят само хора, които са добре запознати с това как се използват, като при най-малки съмнения да се обръщат към съответните компетентни места, където могат да подменят съответните вeнтили. Ако все пак се разрази пожар на закрито място, важното е потърпевшите да излязат от помещението, тъй като състоянието им може да се утежни допълнително, освен от изгарянето и от вдишването на пушек и сажди“.

Правилото на 3-те „Д“ важи и за изгарянията, посочва проф. Хаджийски – „Спазвайте дистанция от горящия пожар, дисциплина, при работа с уреди и имайте доверие в лекуващия Ви екип, ако все пак получите изгаряне.“

Сподели:

Още новини от деня