Първата премиера за тази есен на Държавна опера - Русе ще бъде на 19 септември

Първата премиера за тази есен на Държавна опера – Русе ще бъде на 19 септември

Първата премиера за тази есен на Държавна опера – Русе ще бъде на 19 септември. На сцената ще бъде поставен бутиковият спектакъл „Севилският бръснар“. Той е адаптиран за деца на възраст поне 7 години. Това е една от най – жизнерадостните, най- веселите и най – играни опери на света. Либретото е написано от Чезаре Стербини по пиесата на Пиер дьо Бомарше, а музиката е на Джоакино Росини. Творбата се счита за връх в стила на опера – буфа.

Целта на такъв вид постановки е да се привлече и възпита млада, нова публика за оперните представления, стана ясно по време на пресконференция днес с участието на директора на операта Иван Кюркчиев и част от постановъчния екип. Търси се и пряк контакт със зрителите в залата, скъсена дистанция между децата и актьорите, в стила на комичната опера. Това е спектакъл, който въвлича децата, но и техните родители в магията наречена опера, като им разкрива и тайните на създаването на оперната продукция. Малките зрители ще попаднат в Севиля през 18 век, ще станат част от една заплетена любовна история, която въпреки всички препятствия завършва щастливо!

Зам. – директорът на Държавна опера – Стара Загора Славчо Николов е режисьор. Ромина Славова е автор на хореографията и пластиката. Александър Гьошев е сценограф. За работата си по този спектакъл екипът е номиниран за наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България „Кристална лира“ за 2013 година в категорията „Постановъчен екип“. Консултант по костюмите е Първолета Чавдарова. Диригент на съпровода, съставен от струнен секстет и пиано, е младият русенец, дипломиран във Виена и вече доказал се на българска сцена – Димитър Косев. Солистите са:

Фигаро – Александър Крунев, Георги Димитров
Граф Алмавива – Александър Баранов и Николай Моцов
Розина – Глория Кънева, Теодора Чукурска
Доктор Бартоло – Пламен Бейков, Стоян Стоянджов
Дон Базилио – Момчил Миланов, Пламен Бейков
Берта – Детелина Кремакова, Ирена Барбукова
Евел – Деян Добрев, Христо Добрев
Лаженест – Михаил Дамянов

Сподели: