Първа учредителна сесия за мандат 2023-2027 г. проведе днес новоизбраният Общински съвет в Бяла

Първа учредителна сесия за мандат 2023-2027 г. проведе днес новоизбраният Общински съвет в Бяла

Първа учредителна сесия за мандат 2023-2027 г. проведе днес новоизбраният Общински съвет на община Бяла. Тържествената учредителна сесия беше открита от областния управител Данаил Ковачев и на нея присъства и неговият заместник Георги Георгиев. „Отсега нататък през следващите 4 години трябва да докажете на гласоподавателите, че във ваше лице са направили правилния избор. Затова е нужно да вложите всичките си умения и да работите неуморно и с отдаденост, с постоянство и старание за по-добър и качествен живот на жителите на община Бяла. Считам, че най-важното е да бъдете партньори помежду си, да работите в единство и в интереса на Вашите съграждани. Нека водещи приоритети пред Вас бъдат все по-активното гражданско участие в управлението, както и реализирането на нови значими проекти и инициативи, свързани с изграждането на модерна инфраструктура, съотносима към всяка сфера от обществения живот. Надявам се всеки от вас да приеме своите задължения не като привилегия, а като отговорност, която изисква професионализъм и постоянство“, каза Ковачев. Той припомни и значението на 10 ноември в съвременната история на страната ни. „Както 10 ноември сложи началото на съвременното развитие на България, така нека и духът тази значима дата да премине през целия Ви мандат. Символът на демокрацията Ви задължава да служите на гражданите, свободата и добруването на хората“, допълни още областният управител. Ковачев изрази увереност, че партньорските взаимоотношения между Областната администрация, Общината и Общинския съвет ще продължат да бъдат надграждани. Не на последно място той благодари на всички участници в изборите за гарантирането правото на вот на жителите на общината.

Общинският кмет, 17-те общински съветници и кметовете на населени места получиха удостоверенията за своя избор от председателя на Общинската избирателна комисия Антоанета Минкова. След полагането на клетвата, прозвучаха химнът на Република България и този на Европейския съюз. Новоизбраният кмет на община Бяла Димитър Славов получи символично ключа на общината от временно изпълняващия длъжността кмет Атанас Ангелов. Славов е и първият кмет в смъмрената историята на града, който печели изборите за кмет за трети пореден мандат, като последните двата пъти това стана на първи тур.

Съгласно представените и обработени протоколи на всички секционни избирателни комисии стана ясно, че четири партии ще имат представители в местния парламент. Това са ГЕРБ, Коалиция Алтернатива на гражданите, ДПС и БСП за България. Над половината от местата в местния парламент са за ГЕРБ. От общо 13 места ГЕРБ получава 9, Коалиция Алтернатива на гражданите 5, ДПС – 2, а БСП за България – 1.

След тайно гласуване по време на първото заседание на Общинския съвет, водено от най-възрастния общински съветник Иванка Маринова, бе взето решение начело на местния парламент за трети пореден път да застане Мариан Антонов от ГЕРБ. Както кметът, така и председателят на Общинския съвет бяха категорични, че ще продължат да работят активно за развитието на общината. И двамата посочиха, че най-важното в управлението е екипната работа и ще продължат да бъдат един отбор. Предвижда се още реализирането на редица инициативи в рамките на нови европроекти, като фокусът ще бъде поставен върху подобряването на социалните услуги, транспортната свързаност и възможностите за реагиране в кризисни ситуации. Димитър Славов направи и кратка ретроспекция на постигнатото през предходния мандат и изказа благодарност на целия си екип, като подчерта съществената роля на секретаря на Общината Милена Пачелиева. Славов бе категоричен, че ще работи и за утвърждаването на Бяла като водеща туристическа дестинация.

На първото заседание на Общинския съвет в Бяла присъстваха близо 300 жители на региона.

Сподели: