Първият национален "Буквоплет" се проведе в Русе

Първият национален „Буквоплет“ се проведе в Русе

Днес, 12 май, в Русе, в зала „Европа”, на Доходно здание, се проведе първото национално издание на инициативата Буквоплет, организирано от АЛК „Дистрикт 130” България.

24 второкласника от 12 града на страната приеха предизвикателството да премерят знанията си по български език. В града ни пристигнаха представители на Варна, Велинград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пазарджик, Панагюрище, Плевен, Пловдив, Свиленград и Стара Загора. Участниците бяха поздравени от Георги Георгиев от името на областния управител – Галин Григоров, а кмета на Русе – Пламен Стоилов изпрати поздравителен адрес.

Русе беше представен от Емили Бохосян от ОУ „Любен Каравелов” и Александра Димитрова от СУПНЕ, но те не достигнаха до финала. След оспорваното и емоционално състезание, до призовите места достигнаха Тома Тетимов, от ИСУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Велинград, на трето място; Елица Борисова, от ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, гр. Велико Търново, на второ място и Кристина Манчева, от НУ „Хр. Ботев”, Плевен – победител в първото национално издание на състезанието Буквоплет. Участниците получиха предметни награди, осигурени от „Лайънс клуб Русе Север“, тениски и шапки от „Лайънс клуб Сексагинта Приста”, а АЛК „Дистрикт 130” България осигури големите награди за призьорите.

Както във всяко от изданията, Илия Деведжиев преведе безупречно малките буквоплети през трите кръга на състезанието. Журито в състав: д-р Никола Бенин, от РУ; Ива Колева – журналист и редактор в български издателства и Анелия Янковска – Сенгалевич – автор на детска литература и учебници по български език за ученици от I до IV клас отсъждаше компетентно и справедливо, стимулиращо участниците.

За доброто настроение и истинското усещане за празник допринесоха възпитаниците на ОБДЦКИ Русе – фолклорен ансамбъл „Здравец”, с ръководител Д. Донев, с музикални изпълнения на братята Васил и Мартин Сиромахови и Габриела Колева, подготвяни в школите на ОБДЦКИ Русе.

Участници и гости имаха възможност да отпразнуват успешно проведеното състезание с торта от сладкарница „Златните рибки“ и кетъринга, подготвен от „Тапас”.

Организаторите изказват благодарност на РУО на МОН- Русе; ОП „Русе Арт”; ОБДЦКИ Русе за подкрепата в организирането на Националното състезание „Буквоплет 2019”.

Състезанието беше създадено от „Лайънс клуб Русе Север” преди 5 години и успя да привлече все повече нови съмишленици от различни градове от страната, подкрепени от местните власти. Очакваме разширяване на обхвата на „Буквоплет” през 2020 година, с официално изразената подкрепа на МОН за провеждането му със съдействие на регионалните управления.

Сподели:

Още новини от деня