ново летище букурещ

Първи стъпки в изграждането на ново летище Букурещ Юг на 40 километра от Русе

Ново летище Bucharest-Sud ще бъде изградено на юг от столицата чрез партньорство, което ще обедини местна и централна власт. В първата фаза, то ще може да обслужва над 11 милиона пътници, с възможност за разширяване, за да поеме повече от 20 милиона пътници във втората фаза и да позволи въздушен транспорт на най-малко 30 000 тона товари.

Това е заключението на проучването на възможностите, наскоро разработено от консорциум от специалисти, който включва и представители на SETEC от Франция, компания с богат опит в проучването, проектирането и изграждането на летища в световен мащаб, както в Европа, така и в Южна Америка, Африка и Азия.

Според споменатото проучване новото международно летище на Букурещ ще бъде изградено в непосредствена близост до град Adunații Copăceni в окръг Гюргево, разположен на 24 километра от центъра на румънската столица и на разстояние 43 километра от границата с България.

Този амбициозен проект ще следва насоките на IATA (Международната асоциация за въздушен транспорт) и е проектиран да служи като стратегически център както за пътнически, така и за товарни операции, за да отговори на непрекъснато нарастващото търсене на въздушен транспорт през следващите години. Покривайки огромна площ, летището е проектирано да включва най-съвременни терминали, писти и съоръжения, осигуряващи безпроблемна работа.

Освен това стратегическото местоположение на летището осигурява удобен достъп до съществуващи и бъдещи транспортни мрежи, включително пътни, железопътни, водни и метро системи. Тази ефективна свързаност осигурява бърз и безпроблемен достъп както за пътниците, така и за превозвачите, насърчавайки увеличената мобилност и бизнес възможности.

„Транспортът остава наш проблем номер 1, рационализирането на трафика е предизвикателство за всички нас, защото задръстеният трафик означава много замърсяване, за нашите деца, за нашите млади хора, за всички нас. Ето защо за следващия период предложихме заедно да разширим мрежата на метрото и тук искам да поздравя моя приятел Даниел Бълуца, кмет на Сектор 4, който вече има напредък с магистрала М4. Искаме също така да развием магистралите М2 и М7, трябва да свържем Букурещ с Илфов и обратно, така ще се борим ефективно с трафика. Такъв проект, летище в южната част на столицата, се чака повече от 20 години, затова искам да поздравя Даниел, както и неговия екип, за усилията, положени за постигането на такава изключително важна цел за развитие на столицата“, каза сенатор Габриела Фиреа.

Още по темата може да прочетете тук (на румънски език)

Източник – Кметство Сектор 4, Букурещ

Сподели: