медика русе

Първото бебе, родено след емболизация в УМБАЛ „Медика“ – Русе

На 29.11.2017 г. беше родено първото у нас бебе, след направена емболизация на миоматозен възел на матката на майката. Процедурата е била последният шанс за младата жена да се сдобие с най-желаното – свое собствено дете. Търновчанката Й. Г. е на 33 години и вече е щастлива майка на красиво момчeнце. Бременността е протекла без усложнения и бебето е напълно здраво. Всичко това нямаше да бъде възможно без помощта на доц. д-р Елисавета Вълчева – завеждащ отделение по Образна диагностика в УМБАЛ „Медика Русе” и инициатор за въвеждане на метода Емболизация в България.

Русенската болница „Медика” е центърът, където до момента са извършени най-много случаи на емболизация при миома на матката.

Ето какво сподели за случая д-р Вълчева – специалистът, направил възможно зачеването и раждането на бебето:

„Пациентката дойде при нас за консултация в началото на миналата година, след като е била консултирана от няколко акушер-гинеколози. Единствената алтернатива, която ѝ е предложена е оперативно отстраняване на матката поради голям миоматозен възел с размери 9,8 см. по предна стена. Пациентката имаше оплаквания от обилно кървене по време на цикъл и позиви за често уриниране. 32-годишната жена не беше раждала, нямаше предхождащи бременности. Планираше да забременее и роди дете.

Единственият алтернативен метод в случая беше емболизация на миоматозния възел, въпреки граничните размери според европейските и американските гайдлайни.

След като обяснихме на пациентката всички показания, противопоказания и рискове от манипулацията, тя се съгласи процедурата да бъде извършена.

Манипулацията се извърши едноетапно, като се емболизираха двете артерии утерина. За период от половин година миоматозният възел регресира до 4,5 см. в диаметър. На 8-мия месец след процедурата пациентката забременя по естествен начин.

През целият период тя беше наблюдавана от акушер-гинеколог и екипа, извършил емболизацията. Бременността се износи нормално, без усложнения. На 29- ти ноември 2017 г. се направи секцио и се роди здраво, хубаво момченце 2900 гр.“

В световната практика методът на емболизация е познат от 30-те години на миналия век, но в България се прилага от година и половина. Процедурата се извършва в стерилна ангиографска зала, като екипът, ръководен от специалист по образна диагностика, извършва проникване с катетър в кръвоносната мрежа на пациента през бедрото или ръката. Процедурата е абсолютно безболезнена. През катетъра се инжектира контрастна материя за изобразяване на цялостната съдова мрежа, хранеща миомния възел. Следва въвеждане на малки частици (ембологенен материал), които напълно запушват съда хранещ миомата. Последователно се емболизират лявата и дясна маточни артерии. След прекъсване на кръвоснабдяването на тумора, образованието започва да се смалява и некротизира.

„Методът има своето място“ заяви доц. д-р Вълчева, горда, че не само е спасила още един живот, а и че е съдействала за появата на едно малко, прелестно същество на белия свят.

сн. Архив

Сподели: