Утрешният двубой между ФК Дунав и ФК Доростол ще се играе с публика

Първото общо събрание на ФК „Дунав“ ще е в Доходното здание на 5 юни

Време за прочитане: 3 мин.

Използвам случая да Ви поканим на Първото общо събрание на ФК Дунав, което ще се проведе в зала Европа на Доходното здание на 5 юни от 15:00. Членовете на клуба вече получиха своите покани, но ще бъде открито и за всички други, които искат да дойдат. Освен въпросите на дневния ред, ще направим една равносметка и отчет за сезона, за всички възходи и падения, ще направим надявам се и една полезна дискусия за това от сега накъде.

И тъй като вече сезонът е към своя край, ми се ще предварително да напиша няколко думи, които ще го охарактеризират. Общо-взето последните 9 месеца могат да се опишат с една дума “борба”. Първо се борихме да не изчезнем, после се борихме да не се пречупим, а сега се борим за нашето бъдеще. Месеците, които минаха, бяха много тежки, на моменти наглед непреодолимо тежки. Самият факт, че Дунав започна и завършва този сезон като клуб с всички формации и като един от най-големите футболни клубове в Северна България като спортни членове, трениращи, с всички формации в ДЮШ, е малко чудо. Поехме клуба в най-голямата здравна и социална криза след Втората световна война и в условия на всеобщ песимизъм за развитието на икономиката, така че бъдещата инфлация, покачване на суровините, общата политическа нестабилност в страната са външни за организацията рискове, които не могат да се игнорират и техният антидот е само един – повече фенове и повече общност зад клуба.

Успяхме да решим и някои сериозни проблеми. Всъщност, тази седмица можем да отбележим моментът, в който се освободихме от всички спортни дългове, които щяха да възпират евентуално бъдещо развитие на клуба. Успяхме и да положим основи на нещо, което искаме да видим в Дунав, а именно да се превърне в повече от футболен клуб. Дунав ще трябва да заеме своето централно място във формирането и отстояването на идентичността на нашия град. Именно затова ние трябва да се борим с всички сили този клуб не само да оцелее, но и да продължи нагоре, като не обръща гръб на вече започнатото заради краткотрайни, конюнктурни интереси.

По пътя успяхме да намерим и приятели и съмишленици. Всъщност, причината Дунав все още да го има са феновете на клуба, които поеха почти изцяло финансирането в първите два месеца миналата година, докато се намерят първите ни спонсори. Феновете, които не го оставиха да загине и не стояха с кръстени ръце само да мърморят и чакат. Някои от тях даряваха цели заплати в началото, че да съберем средства за старта, други по-малко, но всички водени от една идея – че в Русе най-накрая трябва да се случи нещо ново и нещо, което да ни накара, че принадлежим към една общност.

Не всичко, което наследихме беше негативно. Всъщност, имахме няколко много силни стълба, върху които стъпихме и които ни помогнаха. Първото – идеята, че нищо не започва от нас и нищо няма да свърши с нас. В клуба сме се събрали млади хора, които обаче уважаваме това, което е постигнато преди нас и постоянно търсехме съветите на по-опитни хора като легендите на клуба например. Затова беше важно на първо време да запазим структурата на Дунав с всичките й кусури, да запазим школата с всичките нейни кусури и да запазим Дунав с всичките му кусури. Защото, за да търсим някакво развитие, първо трябва да съществуваме, нали? След това – базата. Базата в комплекс Дунав, всъщност е единственото смислено, което остана след Първа лига и ние имаме късмет да ползваме една от най-хубавите бази в Северна България. Всъщност, сме само Ловеч, Русе и Разград на Север от Стара планина с такива условия. В послендите месеци работихме усилено върху стратегията за това как да се запази и надгради, как да установим сътрудничество и да гарантираме интересите на клуба в дългосрочен план. На финалната права сме на едно всеобхватно и доста сложно като механика споразумение, което смятам окончателно ще затвори този въпрос и ще продължим напред като клуб, който има принос в управлението и има интерес да развива комплекс Дунав, така че да се осигурят средствата за нейната поддръжка и развитие. Стадион “Дунав” остава нашият дом и мястото, с което е свързано бъдещето на този клуб.

Отсега нататък стъпките пред клуба са доста – трябва да продължим със структурните промени на всички нива, трябва да се подсили мъжкият отбор с няколко попълнения, като цяла пролет се работи по това, но и трябва да запазим и продължим с основата, която вече започна да се оформя. И да имаме търпението за това. Трябва в рамките на идната година да удвоим финансирането си, за да сме готови за промоция в Б група, защото гонененто на връщане в професионалния футбол е едно на ръка, но трябва да мислим и стъпка напред. И най-важното, Дунав трябва да се превърне в кауза на целия град, защото няма друга алтернатива да се върнем в играта.

Деян Йорданов

Сподели:

Още новини от деня