Първо място за ПГИУ във викторина за жените в историята

Първо място за ПГИУ във викторина за жените в историята

Отборът на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ завоюва първо място в куиза, посветен на жените в историята. Състезанието се проведе в Историческия музей като част от инициативата „Европейска нощ на учените“. Водещ бе Цвета Ненова от Сдружение „Европейски пространства“ 21. В оспорваната надпревара второто място си заслужиха учениците от Математическа гимназия „Баба Тонка“, а третото място остана за възпитаниците на СУ „Христо Ботев“.

Куизът премина в четири кръга. В първите два младите хора трябваше да отговарят на теоретични въпроси, свързани с вдъхновяващи примери на жени от русенската история, които се борят и отстояват правата си в различни сфери на обществения живот в края на 19 век. В третия кръг учениците имаха за задача да разпознават изображения на известни личности от близкото минало и от съвременността. Четвъртият кръг бе музикален – младите хора се опитваха да назовават имената на популярни български и чуждестранни изпълнители по части от техните песни. Участниците в куиза демонстрираха завидни познания по зададената тема, силен състезателен дух, желание за победа и много добро настроение. В помощ на учениците бе и постерната изложба „Жените в историята“, подредена в зала „Русе“ на музея, където се провеждаше викторината. Нейни автори са Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България 15-19 век“ и Цвета Ненова от Сдружение „Европейски пространства“ 21. Експозицията е част от проекта „Жените в историята. Образователен модул с културен маршрут“ на Сдружение „Европейски пространства 21“, който се реализира благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с  Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Трите отбора получиха най-новите и популярни издания на Регионален исторически музей – Русе.

В рамките на инициативата „Нощ на учените“ бе проведен и тематичен уъркшоп „Как да четем римски монети“. Събитието премина при засилен интерес от страна на деца и възрастни. При работата си с автентични монети от различни периоди, присъстващите трябваше да определят владетеля, при който е отсечена монетата и периода, в който това се е случило. Проведени бяха и няколко презентации на специалисти от русенския музей – Мариана Димитрова, уредник в отдел „Нова история на България“, Стефана Йорова, уредник в отдел „Етнография“ и Венцеслав Петков, уредник в отдел „Природа“. В Екомузей с аквариум пък бе открита изложбата на Явор Мичев „Аерофотография“. Експозицията показва забележителни фотографии, направени с дрон. Изложбата се показва за втори път в страната. Ще остане в Екомузей с аквариум до 9-и октомври.

Организатор на инициативата „Европейска нощ на учените“ е Русенската търговско-индустриална камара в партньорство с Регионален исторически музей – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Сподели: