„Пътна полиция“ – Русе с препоръки за безопасно шофиране по празниците

С оглед разпореждане на Главния секретар на МВР, с цел осигуряване на добър обществен ред, улесняване пропускателната способност на натоварените пътища, ограничаване предпоставките за извършване на нарушения на Закона за движението по пътищата и за тежки пътнотранспортни произшествия по време на Великденските празнични и почивни дни, в ОД МВР – Русе е създадена организация за изпълнение на редица мерки за осигуряване на безопасността.
От униформени полицейски екипи ще се осигури засилено полицейско присъствие, контрол и регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към масово посещаваните църковни храмове и техните райони в Русенска област, за предотвратяване на задръствания и увеличаване на пропускателната способност. Това ще се случва и по главните артерии от републиканската мрежа. За целта ще бъдат ангажирани допълнително служители от различните поделения на полицията и ще се работи във взаимодействие с общините и кметствата. По Великден присъствие около храмове на служители и техника, както и усилване на смените в дежурствата ще има и в поделенията на “Пожарна безопасност и спасяване” при ОД МВР – Русе.

От полицията съветват водачите да спазват правилата за безопасно движение и указанията на контролните органи. При задръстване да не предприемат рискови изпреварвания и да се движат с повишено внимание.

По време на Великденските празници и поредните почивни дни възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, и образуване на колони и задръствания, неравности и повреди на пътните платна, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.
Основните рискови фактори са:
– Увеличена интензивност на движение и предприемане на пътувания на дълги разстояния от голям процент от собствениците на леки автомобили, немалко от тях шофиращи нередовно и с малък опит и стаж;
– разнородни автомобилни потоци /бързи и бавни автомобили/, образуване на колони, което е причина за значително увеличено напрежение у водачите и предприемане на висок брой рискови изпреварвания;
– приповдигнато настроение и склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние;
– управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании, и традиционна пасивност към големия риск от страна на техните спътници;
– занижена бдителност и пасивност от родители и приятели, предоставящи на децата си възможност да управляват моторни превозни средства без правоспособност.

Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, Ви предлагаме да имате предвид следните препоръки, в интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки и приятели:

– Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
– Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
– Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.
– Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
– Преди пътувания с автомобила – на гости или към заведение – предварително определете водач от компанията, който ще ви вози, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
– Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.
– Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.
– При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия.
– При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред Съобразявайте намерението си да изпреварите с динамичните способности на Вашия автомобил и скоростта на този, който възнамерявате да изпреварите.
– При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното напред е заето от автомобили.
– При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.
– Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
– При образуване на колона на автомагистрала, Вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки , автомобили на полицията и пътните органи.
– Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
– При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.
– При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 или 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
– Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохола, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.
– В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
– Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
– Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.
– През зимата по всички пътища се появяват неравности и дупки. При попадане в тях, освен повреди по ходовата част на автомобила /изкривяване на джанти, срязване на външни гуми и др./, е голяма вероятността да загубите управлението и да катастрофирате. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност или дупка и да реагирате успешно с маневра или спиране.

– Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и наводнено платно – тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта.
– Не се опитвайте да криволичите по платното за избягване на неравности заради голямата опасност да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие.
– По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.
– По обилно наводнени пътни платна се движете със значително намалена скорост. Ако гумите са поизносени, има заплаха от т. нар. “аквапланинг” – автомобилът да стане неуправляем върху водния клин между гумите и настилката.

– Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.

– При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.

– От обилните валежи и от течаща вода от топящия се сняг по пътните платна се изнасят камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката. Товарни автомобили, трактори, селскостопански машини в селата и край тях, както и близо до близо до строежи, изнасят кал при излизане от странични пътища. Управлявайте предпазливо и със значително намалена скорост при вероятност от навлизане в такива участъци.

Сподели: