Пътуващата експозиция "Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух" гостува в Народното събрание

Пътуващата експозиция „Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух“ гостува в Народното събрание

От днес, в продължение на 14 дни, в Европейския кът на Парламента, пътуващата експозиция, организирана от Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“ под наслов „Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух“, е разположена на вниманието на народните представители в 48-тото Народно събрание на Република България.

Експозицията беше открита от г-жа Надежда Самарджиева – зам.-председател на Народното събрание, в присъствието на народни представители, началника на кабинета на министъра на отбраната, зам.-председателя на Държавна агенция “Архиви”, член на Комисия по досиета, представители на министерства и ведомства, висши магистрати.

В изказването си председателят на МИСИЯ ГРАДЕЖ – Борислав Българинов, отбеляза колко важно е взаимстването от завещаните ни в историята добри примери, които с действията си са доказали своите лични и професионални качества в провеждането на целенасочени мерки за икономически подем на дадено населено място с респект към културата, образоваността и взаимното уважение, въвеждайки устойчиви принципи на управление. В образа на инж. Кирил Старцев ние припознаваме един същински будител за Русе, държал изключително много на нравствените и духовни ценности, на устои, върху които да се гради едно здраво гражданско общество, водено от стремежа към развитие, подчерта още Българинов. По думите му, днес Кирил Старцев е припознат от всички, като личност с безспорен авторитет и организаторски умения да бъде администратор, да управлява общината така, че да създава модел за следване.

Между другото, изложбата продължава да е достъпна пред Съдебната палата на Русе за широката общественост. Тези от Вас, които все още не са се запознали с нашия прочит на събитията от периода на подем за Русе, въпреки икономическите, политически и военни сътресения, които вилнеят тогава, си заслужава да се разходят и разширят кръгозора си с поднесената от нас информация, основана на задълбочен прочит на съхранената в Държавен архив Русе автентична документация.

Сдружение МИСИЯ ГРАДЕЖ е в процес на реализация на едно изключително за страната ни събитие, а именно пътуваща експозиция под наслов “Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух”, посветена на делото на инж. Кирил Старцев – едно от най-успешните имена на кметове в България, управлявал процесите в града в периода 1934 – 1944 г.

💯Именно заради това, през пролетта на 2023 г. изложбата ще продължи своя живот, като последователно ще посети градовете Видин, Добрич, Варна и Пловдив.

Очакванията са Пътуващата изложба да придобие устойчивост на крайните си цели във времето. По този повод, МИСИЯ ГРАДЕЖ е в ход на задълбочена проучвателна дейност за деятелството на други видни общественици и проводници на идеите за европеизация на Русе.

🤩Следете ни, заслужава си!

Сподели: