Пътуваща изложба, информираща за проблема със замърсяването на околната среда с цигарени фасове, пристигна в Русе

Пътуваща изложба, информираща за проблема със замърсяването на околната среда с цигарени фасове, пристигна в Русе

Цигарените фасове са едни от най-големите замърсители на околната среда. В световен мащаб филтрите от конвенционални цигари са едни от най-често срещаните отпадъци, изхвърляни неправилно в градовете, сред природата и в океаните, чието разграждане отнема до 15 години в зависимост от външните условия. Фокусирайки се върху важността да знаем фактите за глобалния проблем със замърсяването и апелирайки към промяна на поведението, информационната кампания #ПромениКартинката потегли през април из страната, за да реализира втората си пътуваща изложба с информационни пана.

Нейн домакин този месец е Русе. Жителите на града могат да я разгледатна гърба на Доходното здание до сградата на Черно Море до 2 юни.


През тази година продължаваме да развиваме #ПромениКартинката с нови и интересни инициативи в различни градове в страната. Кампанията има дългосрочна цел за промяна на поведението на потребителите, като се надяваме посланията ни да се превърнат в тема за разговор в обществото, а изхвърлянето на фасове – в социално неприемливо поведение, така че всеки да припознае #ПромениКартинката като своя мисия и да се грижи за опазването на околната среда. Знаем също, че колкото повече говорим за проблема, толкова повече хора го осъзнават и ще застанат зад нашия призив да променим картинката в градовете и в природата“, споделя Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.


Първата спирка на изложбата беше във Велико Търново през месец април, а след това паната бяха изложени и в Габрово. След Русе, изложбата ще могат да разгледат жителите на Видин и Бургас.

Стартът на пътуващата изложба на #ПромениКартинката, която се осъществява в сътрудничество с фондация Optimistas, бе даден през изминалата година. Тогава кампанията посети Пловдив, Стара Загора, Добрич и Варна, за да отговори на въпроси, сред които – колко време отнема на един неправилно изхвърлен цигарен фас да се разгради в околната среда и колко цигарени фасове се изхвърлят за една година извън предназначените за отпадъци места.

Тази година една от вълнуващите инициативи на кампанията #ПромениКартинката се осъществява за втори път – колаборацията с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Вдъхновени от посланията на кампанията, студенти от Академията по театрално и филмово изкуство създадоха нова серия от кратки видеа, посветени на темата, като част от обучителния модул „Социална реклама“.

Всички видеа можете да намерите тук: Специални проекти – Промени Картинката (promenikartinkata.bg)

„Истинско предизвикателство беше да работим по тази тема, особено да създадем послания, които да ангажират хората и да ги накарат да вникнат в проблема с неправилно изхвърлените фасове. Искаме да се случи промяна в България, за да опазим приородата“, споделиха студентите от Академията по театрално и филмово изкуство .


#ПромениКартинката – информационна кампания на Филип Морис България, целяща да промени потребителското поведение, стартира през лятото на 2021 г. От тогава до днес на десетки плажове по българското Черноморие бяха поставени въздействащи визии по темата със замърсяването с цигарени фасове на околната среда, организираха се сериядоброволчески акции по почистване на природата и градската среда в София, Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас, Стара Загора, Добрич и Русе. През изминалата година кампанията организира пет информационни изложби в страната и се включи в десетки културни събития и арт фестивали.
Посланици на #ПромениКартинката са популярни личности, които се отличават със своята силна гражданска позиция – Ива Екимова, Ники Кънчев, Гери Турийска, момчетата от група Остава, Анна Цолова.

Сподели: