Областният управител Галин Григоров: Всеки от нас да прояви разбиране и да спазва наложените мерки !

Работата на Дунав мост 1 в усложнена зимна обстановка е на вниманието на областния управител Галин Григоров и префекта Анета Матей

Областният управител Галин Григоров сключи споразумение за сътрудничество с префекта на окръг Гюргево Анета Матей, което цели предприемането на максимално адекватни и бързи действия от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка. По този начин ще се осигури безпроблемно функциониране на Дунав мост през настоящия зимен сезон.

Припомняме, че тази зима снегопочистването на съоръжението ще се осъществява от румънската страна. В случай на затруднения и създала се кризисна ситуация ще може да се разчита на помощ и от България.

В двустранното споразумение са уточнени още лицата и механизмите за координация на действията, касаещи безопасността на трафика по моста през експлотационен зимен сезон 2020 – 2021 година. Например при издаване на предупреждение за оранжев или червен код, то институциите от Русе и Гюргево имат ангажимент да се уведомят взаимно в рамките на максимум 30 минути, а в случай на обявен жълт код максималното време за реакция ще бъде два астрономически часа. Идеята е по този начин да се предприемат възможно най-ефективните мерки, чрез които да не се допуска допълнително утежняване на пътната обстановка.

Също така при необходимост ще се създава организация за спиране на моторните превозни средства в близки населени места или съседни области от двете страни на река Дунав, така че да се избегне създаването на колони от леки и товарни автомобили, които са допълнителна предпоставка за пътно-транспортни произшествия.

За пореден път подписването на двустранния протокол се осъществи с помощта на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Сподели: