Работилница за мартеници събра български и румънски ученици в Гюргево

Работилница за мартеници събра български и румънски ученици в Гюргево

Време за прочитане: < 1 мин.

20 деца от България и Румъния се запознаха с пролетните празници на съседната държава. Ученици от русенското ОУ „Иван Вазов“ и Десето училище в Гюргево участваха в ателие за изработка на мартеници и показаха пред връстниците си обичаи, характерни за своята страна.

Празникът бе организиран от Българо-румънския детски фонд, който насърчава общуването между деца от двете съседни държави, а домакини бяха възпитаниците на Десето училище в Гюргево.

Учениците от българското училище разказаха за традицията за подаряването на мартеници – легендата за тях, какво символизират, колко време се носят и защо се връзват на плодно дръвче.

Румънските им връстници бяха подготвили презентация и споделиха интересни факти за тяхната „мартенска“ традиция и нейните особености. За българските ученици беше интересна подробност, че от другата страна на Дунава само жените носят мартеници, като най-често ги закичват на ревера си като брошка.

С вълнени конци и мъниста децата изработиха мартеници по българския обичай – пресукваха конци, оформиха фигури на Пижо и Пенда, наричаха за здраве и плодородие, използваха фантазията си, за да създадат щъркел от телени пръчки.

Езикът, на който общуваха децата, се оказа чудна смесица от български, румънски и английски, с елементи на танц и актуални музикални хитове. А в края на празника всички участници получиха сертификати от Българо-румънския детски фонд.

Сподели:

Още новини от деня