Развитието на професионалното образование, инфраструктурата и културата бяха обсъдени по време на среща между областния управител Борислав Българинов и посланика на Италия в София

Развитието на професионалното образование, инфраструктурата и културата бяха обсъдени по време на среща между областния управител Борислав Българинов и посланика на Италия в София

Развитието на професионалното образование, инфраструктурата и културата бяха обсъдени по време на среща между областния управител Борислав Българинов и посланика на Италия в София Н.Пр. Джузепина Дзара. „Русе е стратегически център и дава отлични възможности за търговия с Европа, Русия и Близкия изток. Имаме нужда от развитие на града и региона.“, каза Българинов. „Русе е бил водещ европейски град и считам, че отново трябва да се превърне в такъв. Градът е бил добре, когато е бил управляван от успешни хора, не от посочени от тях лица. Много неща трябва да бъдат променени и освен осигуряването на честни избори наша основна задача е да работим и по проблеми, чието решение за съжаление е било отлагано през годините.“, допълни още областният управител.

От своя страна посланичката изрази удовлетвореност от държавните и общински стимули за развитието на бизнес именно тук, но подчерта и значението на добрата транспортна свързаност и осигуреността с кадри. Точно затова двете страни възнамеряват да си сътрудничат за развитието на съвместни програми в сферата на професионалното образование. Въпросът ще бъде поставен пред министъра на образованието и науката, както и пред началника на Регионалното управление на образованието. Дори се обмислят варианти за т.нар. нулеви паралелки, при които да се осигуряват кадри за конкретно предприятие. Акцент ще бъде поставен и върху осъвременяването на някои специалности във висшето образование, така че да отговарят на най-високите европейски и световни стандарти. По този начин се цели изграждането на една по-добра връзка между бизнеса и различните форми на образованието, защото чуждестранните компании, сред които и италианските, имат нужда от добре подготвени специалисти. Като добър пример беше дадено обучението в Пловдив, където италиански фирми са предоставили техни машини за подготовка на студенти. По думите на Н.Пр. Джузепина Дзара Русе е една уникална област, с много добри данни за висококачествено образование и идеални предпоставки за инвестиции. Тя се застъпи и за идеята за построяване на нов мост над река Дунав именно при Русе. Според дипломата това ще е от изключителна полза не само за подобряване свързаността между България и Румъния, но и за търговията в цяла Европа. „Както Русе е една пресечна точка между изтока и запада, така трябва да стане място, обединяващо севера и юга.“, каза тя и допълни, че по този начин италианските инвестиции ще продължат да се увеличават в Русе.

През идната година се предвижда и провеждане на съвместни културни инициативи. На този етап може да се говори за изложби и концерти, които да са интересни за русенци, но същевременно и да привлекат туристи тук. Посланичката не скри, че за нейните сънародници Русе е сред любимите места за посещение.

В срещата участие взеха още представители на италианската асоциация на предприемачите в Европа и страната съответно Мария Луиза Мерони и Роберто Санторели, председател на организацията за България, както и Андреа Конто от „МБМ МЕТАЛУЪРК“.

Сподели: