съдебна палата русе

Районна прокуратура Русе внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, нарушил заповед за защита от домашно насилие

Обвинението на Районна прокуратура – Русе срещу А. Т. е за това, че на 14.09.2018 г. в гр. Русе не изпълнил Заповед за защита от домашно насилие, издадена въз основа на Решение, постановено по гражданско дело по описа на Районен съд-Русе, като нарушил забраната да приближава до жилището на Д. Й., Г. Т. и А. Т. – престъпление по чл.296 от НК.

Поради честа злоупотреба с алкохол, психически и физически тормоз от страна на обвиняемия, жената, с която били във фактическо съжителство, завела гражданско дело на основание Закона за защита от домашно насилие. В тази връзка съдът постановил решение, с което обвиняемият се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо жената и двете им деца, като му се забранява да приближава до тях, до обитаваното от тях жилище, местоработата на жената, учебните заведения, в които са децата и местата за социални контакти и отдих на пострадалите лица на по-малко от 20 метра за срок от 12 месеца. Със същата заповед е определено местоживеене на децата при майката, като обвиняемият е задължен да посещава специализирана програма за извършители на домашно насилие в Център „Динамика“ гр.Русе за срок от 18 месеца.

Независимо, от това на 14.09.2018 г. около 17.00 часа обвиняемият, след употреба на алкохол отишъл до детската градина, където жената прибирала малолетната им дъщеря. От разстояние около 30 метра той поискал да му даде документи, като тя му отговорила, че веднага след като остави детето в къщи ще му ги даде. Обвиняемият продължил да следва и да изчаква жената докато пазарува, подхвърляйки от разстояние реплики по неин адрес. След като се прибрала с децата в жилището, обвиняемият започнал да звъни настоятелно на входната врата на жилището, викайки на жената да излезе.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Сподели: