съдебна палата русе съд прокуратура

Районна прокуратура – Русе предаде на съд съучастник в телефонна измама

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 48-годишен мъж с.Присово, обл. Велико Търново за извършена „телефонна“ измама.

Обвинението срещу Румен Р. е за това, че на 19.10.2016 г. гр. Русе, в условията на продължавано престъпление – на два пъти, като се представил за лице, което действа по поръчка на властта – „следовател“ и „полицай“, с цел да набави за себе си и за другиго /неустановено при разследването лице/, имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у:

Т. М. от гр. Русе заблуждение – че е необходимо да окаже съдействие на следовател за разкриване и задържане на група лица, извършваща измами, и с това му причинил имотна вреда в размер на 16 277 лева, и
Т. Б. от гр. Русе – че е необходимо да окаже съдействие на полицейските органи за разкриване и задържане на група лица, извършваща измами, и с това й причинил имотна вреда в размер общо на 7774.98 лв. /левовата равностойност на 3390 евро, 335 щ.долара, 165 лв., часовник, златни бижута/ всичко на обща стойност 24 051,98 лв., като измамата е извършена от две лица, сговорили се предварително /съучастника е неустановен до момента/ и представлява опасен рецидив. Престъпление по чл. 211, вр. чл. 210, вр. чл. 209, вр. чл. 26 ал.1 от НК.

През октомври 2016 г. обвиняемият се свързал с лице /неустановено в хода на разследването/, извършващо телефонни измами. По предварителна уговорка на 19.10.2016 г. обвиняемият пристигнал в гр. Русе с лек автомобил. Същия ден съизвършителят се свързал по телефона с пострадалата, представил се за „полицейски служител“, който търси съдействие за разкриване на група лица, извършващи „телефонни измами“ и че за залавянето им, следва да изпълни всички инструкции на лицата. Не след дълго последвало обаждане, при което непознат мъж започнал да заплашва жената с искане на пари. Така, действайки със съзнанието, че оказва съдействие на полицията, жената поставила в чанта валута и златни накити и ги хвърлила през терасата. В това време, обвиняемият се придвижил до адреса и взел чантата.

Въпреки предоставената сума, съучастникът продължил да искат пари от жената. Мнимият полицай заявил, че в случай, че продължи да съдейства, казуса ще бъде широко отразен в медиите и ще й увеличат пенсията. По указание на „полицая“, измамената отишла до банков клон, изтеглила 3000 евро и ги оставила в кошче за боклук. През цялото време била следвана от обвиняемия, който взел и втората сума пари.

Същият ден, съучастник позвънил на домашния телефон на Т. М. и по същата схема поискал пари. Пострадалият действайки със съзнанието, че оказва съдействие на полицията за залавяне на престъпна група, отишъл до банков клон изтеглил 16 277.92 лева и по указание на „полицейския служител“, ги оставил до трафопост. Обвиняемият незабавно се насочил към мястото и взел пакета с пари. По указание на мнимия „полицейски служител“ пострадалият тръгнал към друг банков клон, но там служителите забелязали притеснението на възрастния мъж и уведомили полицията.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Сподели:

Още новини от деня