русенски университет крайова

Рамков договор подписаха ректорите на Русенския университет и Университета в Крайова

Време за прочитане: < 1 мин.

Финална среща по проекта „Управление на риска за мащабна инфраструктура в района на границата Румъния България“, в който партньор е Русенският университет, се проведе в Аулата Михай I на Университета в Крайова. На събитието ректорите на двете най-големи висши училища в трансграничния регион – проф. Велизара Пенчева и проф. Цезар Спъну подписаха рамков договор за сътрудничество.
Подписването на документа между Русенския университет и Университета в Крайова е продължение на работата по билатералните споразумения, сключени преди години с две от звената на висшето училище в Русе – Факултета по електротехника електроника и автоматика и Филиала в Разград, и реализираните съвместни проекти.
Рамковият договор дава възможност за студентска мобилност и коопериране в научно-изследователската дейност. В Университета в Крайова има изграден научно-изследователски център с четири звена – по електроинженерство, по машинно инженерство, по биотехнологии и биоинженерство и по компютърни науки. Към всяко от звената има изградени лаборатории, чиито екипи ще сътрудничат с докторанти и преподаватели от Русе.
Проектът „Управление на риска за мащабна инфраструктура в граничната област между Румъния България“, започнал преди 24 месеца имаше за цел да намали вероятността за риск в различни мащабни инфраструктури в трансграничния регион България – Румъния, включващи язовири и електрически централи, мостове, ядрени централи, химически, военни и пречиствателни предприятия.

Сподели:

Още новини от деня