РБ "Любен Каравелов" - Русе е номинирана за националната награда "Христо Г. Данов"

РБ „Любен Каравелов“ – Русе е номинирана за националната награда „Христо Г. Данов“

Днес станаха известни номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов”. Тържествената церемония по връчването на призовете ще се състои на 13 юни (понеделник) от 17 ч. в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив – Municipality of Plovdiv, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Инициативата се провежда ежегодно от 1999 г. Отличието се присъжда ежегодно по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите: „Българско издателство”; „Автор на българска художествена литература”; „Преводач на художествена литература”; „Автор в областта на хуманитаристиката”; „Автор на издание за деца”; „Художник или дизайн и оформление на книга”; „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”. Присъжда се и една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. На носителите на наградите се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.

РБ „Любен Каравелов“ – Русе е номинирана за националната награда „Христо Г. Данов“.

Сподели: