РБ "Любен Каравелов" се включва в Маратона на четенето за поредна година

РБ „Любен Каравелов“ се включва в Маратона на четенето за поредна година

За пореден път Русенската библиотека ще се включи в деветнадесетия Маратон на четенето – кампания, утвърждаваща библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда.

Инициативата „Походът на книгите“ стартира през 2011 г. и се провежда ежегодно от 2 април до 23 април. Тя има за цел да насърчи ранното детско четене и интереса към книгите при деца на всякаква възраст. В нея взимат участие известни личности от всички сфери на културния, спортния, обществения и политически живот в страната.

С началото ѝ – 2 април, се отбелязва Международният ден на детската книга и рожденият ден на един от най-обичаните разказвачи на приказки – Ханс Кристиян Андерсен, а  с края ѝ – 23 април Световният ден на книгата и аврторското право.В рамките на „Маратон на четенето“ библиотеки и читалища от цялата страна организират различни литературни събития: четения, дарения на книги, срещи с автори, литературни предизвикателства и игри, с които да ангажират по увлекателен начин малки и големи читатели. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна.

В инициативата на Асоциация „Българска книга“ „Известни българи четат на децата“ всяка година писатели, артисти, музиканти, спортисти, политици и общественици посещават детски градини и училища в България, четат откъси от любимите си детски книги и споделят своя читателски опит, как им помагат книгите и каква роля играят в техния живот. 

Програмата на РБ „Любен Каравелов“ – Русе може да видите тук

Сподели: