РБ "Л. Каравелов" се включва в националната библиотечна седмица

РБ „Л. Каравелов“ се включва в националната библиотечна седмица

РБ "Л. Каравелов" се включва в националната библиотечна седмица

За 15-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“. Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Целта на 15-ата Национална библиотечна седмица е да покажем на обществото, че библиотеката може да помогне на всеки в тези трудни времена:

• Да намери ново интересно четиво за свободното време.

• Да се подготви за задълженията си, свързани с образованието и обучението.

• Да получи справки и информация по вълнуващите го теми.

• Да участва в онлайн инициативи, свързани с четенето, литературата и културата.

• Като предлага свободен достъп до дигитални ресурси.

• Чрез контакти в социалните мрежи.

• Да научи повече за КОВИД-19 и начините да се предпазят от него.

• Да участва в различни форми на онлайн обучения.

Основните послания на кампанията са:

• Библиотеките в условията на пандемична криза подпомагат развитието на всички сектори и на всеки гражданин, тяхното състояние е от съществено значение за пълноценното изпълнение на мисията им.

• За силен и развит библиотечен сектор е нужна нова последователна национална политика, въплътена в стратегия за развитието му.

• Необходимо е осигуряване на средства за изпълнение на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване.

• Чрез ускорена дигитализация и добре развити електронни услуги да бъде осигурен равен достъп до библиотечни ресурси и услуги на всички граждани, независимо от това къде живеят, учат и работят: o Финансиране на Програма за технологично обновяване на българските библиотеки.

o Създаване на Национална програма за дигитализация и програми за дигитализация на общините, чрез които приоритетно да бъде финансирана тази дейност на библиотеките.

o Изработване и приемане на модели за ползването и заемането на електронни и аудио книги от българските библиотеки.

o Целеви инвестиции за увеличаване на електронните ресурси в библиотеките и развитие на услугите за ползването им.

• Създаване или увеличаване на средствата по общински програми/фондове за финансиране на културни и образователни проекти на библиотеките.

В рамките на Националната библиотечна седмица 17-21 май Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе предвижда представянето на няколко русенски автори.

Започваме още на 15 май (събота) в 11 ч. с представяне на детската книжка „Приключенията на еднорога Били“ на Деница Филева. „Приключенията на еднорога Били“ разказва за силата на приятелство между еднорога Били и Пепе по пътя им към тяхната мечта да построят замък от вода. Минават през много приключения, страхове, но постигат целта си.

На 17 май Живодар Душков гостува в библиотеката с второто издание на книгата си „Пъзел“ в 17:30 ч. Написан по действителен случай, романът проследява събитията около поредица убийства в град Русе. Авторът Живодар Душков е бил съдебен заседател по делото и е имал лични впечатления от протичането му, както и достоверни източници.

На 18 май от 18 ч. в русенската библиотека ще бъде представено едно полезно и необходимо изследване – „Личните имена, църквата, държавата и кръстникът Русе 1830-1970, 2000 г.“ на Станчо Станчев. То е неразделна част от първи раздел на по-голяма книга, която още не е публикувана. Книгата е резултат от многогодишния задълбочен труд на автора върху антропонимичната система на Русе.

На 19 май в 17:30 ч. Явор Цанев представя новия сборник разкази „Гроб съм“.  Някои от разказите са вдъхновени от на пръв поглед ежедневни случки, в които неусетно се вплитат магически мотиви; други разказват съвсем реални истории, разгледани от необичаен ъгъл, а в трети магията сякаш взема временно превес над реалността.

Приключваме седмицата отново с Явор Цанев – на 22 май (събота) от 11 ч., с неговата детска творба „Силвър и вампирите“. Авторът е носител на националната награда за детска литература „Константин Константинов“. Книгата „Силвър и вампирите“ е номинирана за награда „Бисерче вълшебно“. В долния десен ъгъл на нечетните страници на книгата са отпечатани изображения, които при бързо разлистване пресъздават движеща се анимация.

В рамките на библиотечната седмица ще се проведе и едно онлайн събитие по Проект „Библиотеките като образователна среда“ със Средно училище „Петър Берон“, Прага, Чехия. Събитието е с тема: „Културно-литературно наследство на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе – представяне на Библиотеката и нейните най-интересни колекции.

Сподели: