Регатата „По маршрута на ТИД“ тръгна днес от Русе

Регатата „По маршрута на ТИД“ тръгна днес от Русе

Днес от Русе тръгна тазгодишната регата „По маршрута на ТИД“, организирана от Българския туристически съюз, Туристическо дружество „Приста“ и с финансовата подкрепа на Община Русе. Русенската група е съставена от 20 души, като 5-дневният им маршрут им е Русе – Ряхово – Тутракан – Ветрен – Силистра.

Международната туристическа регата ТИД /от немски – „интернационален тур по Дунава“/ е гребен поход, който се провежда по река Дунав всяка година. Той е най-дългият в света от този род и представлява 2,5-месечно пътешествие с лодка.

Тази година голяма част от държавите – участнички от Горен Дунав обявиха, че няма да изпратят лодки заради коронавируса. Българските каякари решиха да направят републикански воден поход „По маршрута на ТИД“ и по-голямата част от общността се отзова на поканата.

Първият етап от българския участък започва от Ново село, Видинско, до Русе, и от Русе до Силистра. От Ново село тръгнаха около 50 души, като част от тях гребаха до Свищов. От Лимана в Русе се присъединиха около 20 души и така към Силистра се насочи група от 45 гребци. В рискования поход има участници и от Плевен, Видин и София.

Туристическо дружество „Приста“ осигурява на желаещите да се включат лодки, гребла, спасителни ризи и застраховки.

Очаква се каякарите да се върнат в Русе в събота /28 август/.

Целта на събитието още от първия поход през 1956 г. е взаимното разбирателство, приемане на живота и културата в другите страни, независимо от съществуващите политически, философски, религиозни или етнически различия. Това трябва да засили солидарността сред любителите на водните спортове и хората от различните дунавски страни.

Сподели: