Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще се включи за 11-ти път в Нощта на Андерсен

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще се включи за 11-ти път в Нощта на Андерсен

На 29 (петък) срещу 30 март (събота) Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще се включи за 11-ти път в Нощта на Андерсен, посветена на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца.

През 2024-а празничната нощ е посветена на 180 години от първото издание на приказката „Снежната кралица“. В Нощта ще се включат 16 деца от различни русенски училища. Това са активни малки читатели според базата данни на институцията, деца – победители от викторини, конкурси, спортни състезания и др. Те ще се впуснат в „опасно“ приключение в Леденото кралство. Ще преодолеят различни препятствия и разрешат заплетени загадки, за да съберат и подредят частите от счупеното от Слънцето Огледало на Дявола. На помощ ще им се притекат приказните герои Елза, Ана и Олаф от анимационния филм „Замръзналото кралство“, създаден също по мотиви от „Снежната кралица“.

Нашите малки приключенци ще научат и за българската следа в Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ – Асен Босев, който е включен в почетния списък на международната награда за детска литература. Представяме пред тях Асен Босев и неговите гатанки.

Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 г. в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия. Оттогава тя се организира в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея. Русенската библиотека е редовен участник и единствена в България, в която децата нощуват. На сутринта тази година техен гост ще бъде балерината Зорница Петрова и ще танцува с тях за разсънване.

Също на 30 март се открива и Маратонът на четенето 2024 в библиотеката. Наша специална гостенка ще е Петя Ангелова, която ще представи книгата си „Приказките на графиня дьо Пипи“.

Сподели: