библиотека любен каравелов русе четене книги

Регионална библиотека „Любен Каравелов” се включва в „Нощ на учените“ утре

Регионална библиотека „Любен Каравелов” е един от съорганизаторите на ежегодната европейска проява, чието мото тази година е: „Науката в подкрепа на европейското културно наследство“.

Ето и събитията, които ще могат да посетят всички приятели и читатели на библиотеката, както и всички русенци, които искат да се забавляват и да научат нещо ново в Европейската нощ на учените:

Градинка на площад „Ал. Батенберг“ 3
16:30 – 19:30 Магия REFRESH: Био игри, вдъхновени от природата. Заедно ще разберем как работи катапултът и какъв е животът на някои чудати риби. Ще научим интересни неща и ще си изработим играчка за спомен.
17:00 – 17:30 Официално откриване на Нощ на учените Русе, 2018
17:30 – 18:00 Лаборатория REFRESH: Космическо шоу; Забавни научни експерименти на „Щура лаборатория“, които, уверяваме ви, ще грабнат вниманието на деца, младежи и възрастни.
19:00 – 22:00 Магия REFRESH: Химически чудеса, химични опити и експерименти на Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“ – демонстрациите ще ви убедят, че химиците са повече от магьосници. Очакват ви атрактивни опити и демонстрации.

17:30 – 19:30 Наука в града REFRESH: Дигитална археология
Място: Читалня, етаж 2
Екип от Катедра Телекомуникации на Русенски Университет „Ангел Кънчев“ ще запознае публиката с работния процес и особеностите при дигиталната обработка и архивирането на археологически обекти, създаването на продукти с добавена и виртуална реалност и компютърни игри. След презентацията малки и големи ще имат възможност да се включат в демонстрации по 3D сканиране, 3D принтиране, работа с дронове и използване на професионални очила за виртуална реалност.

18:00 – 20: 00 Магия REFRESH: Интерактивното бъдеще – щанд
Място: Галерия „Библиотека”
„Моментум дигитално студио” ще представи новите технологии в света на презентационната техника – как функционират и как могат да се използват за създаване на училища и музеи на бъдещето.

Магия REFRESH: Разходка сред звездите
Място: Фоайе, етаж 2, в следните часове: 18:30 – 19:00 ; 19:15 – 19:45; 20:00 – 20:30
Прожекция на тема „Космос и природа“, която създава усещане за пълно, реално космическо присъствие. Събитието е подходящо за деца и подрастващи.

Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Хоризонт 2020”. Нощта на учените се реализира в рамките на проекта „Учените в триъгълника на знанието (K-TRIO 3)”, който си поставя като основна цел да засили интереса и да привлече млади таланти към науката в университетите и индустрията. В рамките на стратегия Европа 2020, проектът цели да допринесе за увеличаване на броя на учените и иноваторите в Европа и да подкрепи интереса на младите хора към изследвания и иновации, както и да насърчи креативния им дух.

Проектът предоставя различни възможности на българските граждани да общуват с учени и изследователи, като ги включва в дебати относно приноса на учените за развитието на икономиките и обществата в Европа, както и в генерирането на идеи и иновативни дейности. Дейностите по проекта се реализират в 5 български града – София, Русе, Пловдив, Стара Загора, Варна, където чрез различни инициативи гражданите стават съпричастни към иновативни научни постижения и творчески таланти на учените.

Сподели: