Регионална библиотека „Любен Каравелов” честити националния празник и 136-та годишнина от обявяването на единението между Княжество България с Източна Румелия

Регионална библиотека „Любен Каравелов” честити националния празник и 136-та годишнина от обявяването на единението между Княжество България с Източна Румелия

Уважаеми русенци, достойни граждани на свободния дух и пазители на традицията,

Регионална библиотека „Любен Каравелов” – средище на духовността и място, където се пази писмената памет на поколенията, Ви честити националния празник и 136-та годишнина от обявяването на единението между Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 година. 

Русенската следа в тези съдбоносни процеси за българската нация е много дълбока не само заради факта, че начело на Българския таен революционен комитет, подготвил Съединението, е Захари Стоянов, живял в нашия град и преди, и след Освобождението. Не само и заради това, че княз Александър I Батенберг, под чийто скиптър става Съединението, е обичал да идва много често в Русе, а днес на него е именуван площадът с паметника на загиналите войни от Пети пехотен дунавски полк в сръбско-българската война през 1885 година. Русенското формирование е със специален статут в новата българска и световната военна история, като войнишкият паметник на площада пред библиотеката, посветен на загиналите войници от полка, е все така знаково  и сакрално място в  нашия град, където всяка година  отдаваме специална почит на акта на Съединението и го съпреживяваме заедно отново и отново. 

Този велик исторически миг е  извезан със златни букви в летописа на българската и русенската европейска идентичност. Ето защо Съединението винаги ни е давало и ще ни дава основание и самочувствие да гледаме с достойнство и увереност в  утрешния ден на България!

Честит празник! 

Сподели: