Регионална здравна инспекция - Русе: Европейски ден на спорта в училище - 29 септември

Регионална здравна инспекция – Русе: Европейски ден на спорта в училище – 29 септември

Европейски ден на спорта в училище е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.

Европейски ден на спорта в училище се осъществява в последния петък на месец септември. През 2023-та ще се състои на 29-ти септември!

Основната цел на кампанията е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:

  • Да популяризират физическото възпитание и спорта в училищата.
  • Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора и да ги мотивират да са по- активни през целия ден.
  • Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот.
  • Да засилят социални умения сред учениците и тяхната мотивация за участие в различни инициативи.
  • Да са част от Европейското движение подкрепено от Европейската комисия.

Кампанията се гради на 3 принципа:

  • ДА СЕ ПОВИШИ ИНФОРМИРАНОСТТА относно ползите от физическата активност;
  • ДА СЕ НАСЪРЧИ редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност;
  • ДА СЕ ПОДОБРЯТ възможностите за достъп до спорт и физическа активност;

България винаги е сред призовите места в Европа от всички участващи 19 държави с най-много раздвижени ученици.

Събитието ще бъде пример за обединяване на учениците в името на популяризиране на ползите от физическата активност и здравословния начин на живот.

Чрез забавни динамични занимания учениците ще научат нови неща за балансираното хранене в ежедневието и важността му като допълващ елемент към физическата активност.

Тази година Регионална здравна инспекция – Русе ще отбележи Европейската седмица на мобилността заедно с ученици от ОУ Васил Априлов”.

На 29 септември учениците ще участват в спортна инициатива с групови състезания,  а експерти от РЗИ- Русе ще наградят участниците с предметни награди.

РЗИ – Русе  продължава със здравно – образователни лекции, беседи и видеопокази да запознава децата от всички русенски училища и детски градини, относно ползите за здравето от физическата активност.

Сподели: