Регионалният исторически музей честити Гергьовден с интересни факти за Русе

Регионалният исторически музей честити Гергьовден с интересни факти за Русе и Червена вода

Честит Гергьовден, честит празник на Русе!

Керамична плоча с изображение на Свети Георги, който убива змея, освобождава Град и мома. Сюжетът е религиозен, но плочата не е икона, а част от печка. Кахлени печки за отопление с керамични плочи има в къщите на Червена вода, близо до Русчук. През 17 и 18 век Червена вода е важно място за международна търговия с Трансилвания – местните търговци са записани в регистрите на Брашов и Херманщад (днес Сибиу). В процеса на общуване са усвоени средноевропейски модели на обзавеждане, поради което пътешествениците от епохата оценяват къщите в Червена вода по-скъпо от тези в Русчук.

В Русенския музей има съхранени различни видове кахлени плочи с разнообразни изображения, което говори за множество на брой печки и за висок стандарт на живот, който се отразява на всекидневието им. Благодарение на д-р Андрей Бобев и проф. Анчо Калоянов е разчетен надпис – година 1704.

Подобно на Арбанаси до Търново, Червена вода до Русчук, както и Арнауткьой (дн. Пороище) до Разград, са сателитни християнски селища край големи османски центрове, които просперират заради инициативността на гражданите си. Те имат известни привилегии, в близост са до международни пътища и търговски средища. Свидетели описват в Червена вода немски мускетари, влашки търговци, множество унгарци, водени от принца Йожеф Ракоци, който умира в Червена вода през 1738 г.

Сподели:

Още новини от деня