интернет таблет компютър

Регионално проучване на тема „Безопасен интернет“ проведе РЗИ – Русе

Време за прочитане: 2 мин.

На 11 февруари за 16-и път светът ще отбележи Международния ден за безопасен интернет, като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата тази година. Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия, като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти.

Регионална здравна инспекция – Русе проведе през 2019 г. регионално проучване на тема „Безопасен интернет“. Обект на диагностиката бяха 208 ученика между 4 – 5 клас от пет училища в Oбласт Русе, формиращи извадката на регионалното проучване. Участниците  попълниха анонимни анкетните карти, след което, бяха събрани, обобщени и анализирани.

Целевата група в настоящото проучване са ученици на възраст между 9 – 12 години, тъй като това е възраст, в която интереса към интернет технологиите се повишава, както и времето прекарвано в интернет. Но в същото време са и много уязвими към евентуалните опасности, които съпътства интернета. 

Целта на проучването е да се проучи в каква степен учениците познават опасностите в интернет, какви са навиците им, как общуват, какво правят, когато попаднат в трудна ситуация. Респондентите отговаряха на 10 въпроса, свързани с изпозването на инернет, как реагират в разчни ситуации и биха ли се обърнали за помощ.

Резултатите от анкетата ни показват, че повечето потребители в интернет са спокойни сърфирайки, но при някакъв проблем биха потърсили помощ. Анкетираните се чувстват застрашени най-вече от онлайн насилие (кибер тормоз, заплахи, обиди, подигравки и др.), злоупотребата с лични данни, вируси и подмамване на деца. По- голямата част от учениците ще потърсят помощ от родителите си, на второ място от полицията и на трето – биха се доверили на приятели. Наясно са, че трябва предпазливо да споделят лични данни и да внимават, когато свалят различни файлове с информация.

РЗИ – Русе заедно с Община Русе – ПИЦ продължават активно с образователни лекции, беседи и инициативи за учениците от русенските училища, относно безопасното сърфиране в интернет.

Сподели:

Още новини от деня