Реика Сакамото ще представи концерт за цигулка и оркестър № 2 от Белла Барток утре

Представяме Ви един от солистите на Симфоничния концерт, който ще бъде представен от Оркестъра на Държавна опера – Русе, на 9 февруари от 19.00 часа в зала Филхармония – цигуларката от Япония Реика Сакамото.

Тя е носител на множество награди – Първа награда на конкурса „European Soloist“ и Втора награда на Шестия международен цигулков конкурс „Васко Абаджиев” 2021, проведен в памет на Стефан Балкански. Тя е и полуфиналист на Международния конкурс „Джордже Енеску“ през 2022, както и на международния конкурс „Барток“ през 2023.

Изнасяла e като солист концерти на престижни сцени в Европа и Азия, сред които са Concertgebouw Amsterdam (Нидерландия), Beethoven-Haus Bonn (Германия), Театро Ла Фениче (Италия), Кромержиж (Чехия), Пелеш и двореца Могошоая (Румъния), Дворец Туркистън Ташкент (Узбекистан), Дворец „Шереметиев“ и Национален музей на инструментите (Русия).

Била е солист на Savaria Symphony Orchestra в Унгария, на Националния симфоничен оркестър на Узбекистан, на Филхармоничен оркестър „Бохуслав Мартину“ в Чехия, на Óbuda Danubia Orchestra в Унгария и L’Orchestre de St Maurice в Швейцария и мн. други. Изнася множество солови рецитали в Япония.

Реика Сакамото завършва в музикалната гимназия Toho Gakuen като един от инструменталистите с върхови постижения. Продължава обучението си като солист в Toho Gakuen College при Коичиро Харада и Мичико Камия, където през 2019 се дипломира. Талантливата инструменталистка защитава магистърската си степен в Haute École de Musique de Lausanne (Швейцария) през 2020 като се специализира в интерпретацията на творби от Бела Барток и специално на неговата Първа соната за цигулка и пиано. През същата година започва обучението си в Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien под ръководството на Павел Верников. В момента тя учи в Академията за сценични изкуства в Прага при проф. Иван Щраус.

Освен своето солистично обучение във Виена, през 2020 е приета в оркестъра на Академията и на Чешкия филхармоничен оркестър с най-високи постижения сред другите цигулкови инструменталисти, които са завършили обучението си през 2023.

От началото на сезон 2023/2024 Реика Сакамото е част от ансамбъла на Národní Divadlo в Прага.

На концерта в петък, 9 февруари, воден от австрийския диригент Волфганг Харрер, Реика Сакамото ще представи концерт за цигулка и оркестър № 2 от Белла Барток.

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: