Ректорът на Русенския университет донесе блага вест в УМБАЛ „Медика – Русе“ като дари 50 броя предпазни шлема

Ректорът на Русенския университет донесе блага вест в УМБАЛ „Медика – Русе“ като дари 50 броя предпазни шлема

Време за прочитане: < 1 мин.

Днес, 25 март (сряда) 2020 г., Благовещение, ректорът на Русенския университет донесе блага вест в УМБАЛ „Медика – Русе“ като дари на директора доц. д-р Кирил Панайотов 50 броя предпазни шлема в помощ на медицинския персонал.

Изработката на предпазни шлемове на 3D принтери, предназначени за лекари и медицински работници в Русенския университет започна в събота, 21 март 2020 г. Към настоящия момент времето за изработка се оптимизира постоянно, включват се нови екипи, като заявките са не само от здравни заведения в региона, а от цялата страна.

Изслседвания на развитието на епидемията в Китай посочват, че след като здравните работници започват да носят такъв вид предпазни шлемове, се наблюдава спад в ръста на новите заразени, коментират от екипа на Русенския университет.  

 Проектите на 3D принтираните предпазни шлемове са изготвени от „Prusa Research“ и са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Република Чехия. Те не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности, когато се извършват определени манипулации.

Сподели:

Още новини от деня