Ректорът проф. Велизара Пенчева: С колегите ми се гордеем, че Русенският университет продължи да се развива през 2017 година

Ректорът проф. Велизара Пенчева: С колегите ми се гордеем, че Русенският университет продължи да се развива през 2017 година

Време за прочитане: 2 мин.

С колегите ми се гордеем, че Русенският университет продължи да се развива през 2017 година, заяви днес ректорът проф. Велизара Пенчева. В тези тежки времена за висшето образование, проблемите с демографската криза и съвременната глобализация през тази учебна година приехме с 300 студенти повече от предходната учебна година, подчерта тя. Това е сериозен успех.
Само „Еразъм“ – студентите за календарната година се увеличиха 4 пъти – от 30 средно за годината до 124 входящи студенти. Това означава, че Русенския университет става привлекателна структура за студенти от други държави.

Развихме много проекти, добави тя. Те позволиха осъвременяване на учебната и лабораторна база. Последните проекти, финансирани от фонд „Научни изследвания“, обявени преди седмици са много силни. Става дума за проект на колектив от катедра „Математика“ и млади учени от катедра „Информатика“. Задно с проектите развиваме и много млади колеги, като създаваме младежки екипи. Работата ни в професионалните клубове се оказа много ефективна, посочи ректорът. Факт са успехите на двата клуба – на клуб „Автомобилист“, представил се достойно на Shell eco marathon в Лондон тази година, както и клуб HydRU с първия приз за България на Shell eco marathon в Истанбул. Догодина през лятото има очаквания те да постигнат още по- големи успехи.

Припомнено бе участието и на международното туристическо изложение WTM в Лондон – най-голямото в света за професионалисти. Сред основните атракции на българския щанд бе 3D дигиталният корнер, който е съвместна инициатива за насърчаване на културния туризъм между студентите от Русенския университет и Министерството на туризма. Принтерът възпроизвежда миниатюри на известни туристически забележителности у нас, които могат да се получат на място. Сред тях са прочути крепости, манастири и църкви, паметници, природни феномени.

Развиват се и съвместните учебни програми и обучения по специалности с няколко чуждестранни висши училища. Очаква се стартът на поне 5 програми през октомври 2018 година. Посочено бе партньорството с Тераклийския университет. Със създаването на филиал във Видин на университета Русе се утвърди като Дунавска академична столица, подчерта професор Пенчева.

Русенският университет е имал винаги добра финансова дисциплина. Към момента имаме достатъчно средства, за да осигурим повишаване на заплатите през 2018 година с около 5 %, включително и осигуряване на 13-а, но непълна основна заплата. 450 са преподавателите в Русенския университет, а служителите са около 200.

Има увеличение на субсидията за студентски стипендии през 2018 година, заяви ректорът в отговор на журналистически въпрос. Стипендията на докторантите се увеличава от 450 на 500 лева. Завишение има и в средствата за издръжка и фонд „Научни изследвания“.

Сподели:

Още новини от деня