вик ремонт

Ремонт в жилището след наводнение

Ремонт в жилището след наводнение – какво трябва да се направи?

Наводнението, за съжаление, е катастрофално, неприятно събитие, което не винаги може да бъде предотвратено. Няма значение дали живеете в апартамент или в собствена къща, наводнението може да ви изненада и да нанесе в помещенията значителни щети.

За щастие, правилните стъпки след тази мокра катастрофа ще ви позволят успешно да възстановите жилището и то да стане отново приятно и обитаемо.

И така – налице е алармен сигнал – жилището се наводнява…какво да правим?

Веднага след като домът ви е наводнен и източникът на водното бедствие – ликвидиран, важно е да започнете процес на почистване. Но първо, уверете се, че електро- и газоснабдяването в стаите е прекъснато, за да избегнете потенциално опасни наранявания и инциденти.

На първия етап, започнете с отстраняването на натрупаната вода в помещенията, ако е необходимо. За тази цел можете да използвате помпа, но ако нивото на водата е ниско, помагат мопове и микрофибърни кърпи, които абсорбират водата отлично.

След това съберете различните отпадъци – пясък, мокри хартии, мръсотия и др. След това, като използвате парцал и кофа с дезинфектант, избършете всички повърхности, които са пострадали от наводнението.

Време е да съберете и изхвърлите онези неща, които са силно засегнати от наводнението и е невъзможно да бъдат използвани отново. Всички мебели и други вещи, които не са пострадали от водата, трябва да се подсушат и се поставят в добре проветриво място, за да оставят да изсъхнат напълно.

Но после се налага ремонт – той може да бъде по-голям или по-малък в зависимост от нанесените щети.

Ремонтът на дома след наводнение трябва да започне едва след като всичко – от пода, мебелите, стените до най-малките аксесоари – изсъхне.

Огледайте добре стаите. По повърхностите можете да намерите отлагания, които лесно могат да се отстранят с четка. Не забравяйте, че процесът на сушене на зидарията у дома е по-труден от изсушаването на останалата част от къщата. Проверете електрозахранването. то също може да има нужда от ремонтни дейности.

След това проверете пода. Тук задължително се налага смяна на подовото покритие. Не подценявайте проблема. Щетите в тази част на дома са големи.

Внимателно проверете прозорците и вратите, особено ако са от дърво. Отворете и изсушете прозорците и вратите, докато не си върнат в първоначалната форма. Само тогава те могат да бъдат боядисани. В някои случаи се налага да се подменят.

След като стените изсъхнат – те вече могат да се боядисат. Не забравяйте, че ако са били с тапети, то същите са се намокрили и се налага да се подменят.

Добре проветрете всичко стаи, за да не остане миризма на застояло и да се появи мухъл.

После следва да подредите отново жилището си… С една дума, всяко наводнение влече след себе си финансови разходи и, разбира се, носи възможност да направите спешен и неотложен ремонт в дома си

Сподели:

Още новини от деня