Бранимир Стефанов - "Републиканци за България" - Русе: Представените мерки обаче не идват с отговор на въпроса за оцеляването на най-засегнатите браншове

„Републиканци за България“ – Русе: За пореден път ситуацията в сектор „Туризъм“ е една напред, две назад !

За пореден път ситуацията в сектор „Туризъм“ е една напред, две назад !

Част от управляващите вчера, в лицето на министъра на здравеопазването и този на труда и социалната политика заявиха, как този сектор за тях не е приоритет, днес в Министерски съвет Борисов запя друга песен. За пореден път сме свидетели на липса на организация и добра комуникация между здравните власти и правителството.

Това им поведение освен да изнерви до краен предел представителите на сектора ги накара да поставят и своя ултиматум, защото днешните предложения на премиера не ги устройват напълно.

От началото на коронакризата до ден днешен секторът е сред най-засегнатите и така и до момента не се предложиха и установиха ясни правила и компенсации на засегнатите бизнеси и хората останали без прехрана.

Необходимо е да се намери правилната формула, да се запазят животът и здравето на всички хора и да се осигури ако не работа, то адекватна помощ, с която хората да задоволят нуждите си. Но в никакъв случай това да не са обещания за отпуснати средства, за които на никой не е ясно ще стигнат ли до всеки един засегнат в бранша.

Само в Русе и областта повече от 40 заведения затвориха окончателно, а много други споделят, че и след като приключи кризата, едва ли ще отворят.

За ресторантите единствената възможност е да приготвят и доставят храна за вкъщи. По изчисления на предприемачите, това представлява само около 10-15% от приходите, които са реализирали преди кризата. Това ги поставя на ръба на оцеляването, като са принудени да освобождават персонал. Допълнително са притеснени от факта, че освободеният персонал вече търси възможности за преквалификация и започване на работа в други сектори. Това означава, че след здравната криза, следваща ще е криза за работници и служители в определени сектори.

Подобни са проблемите и на хотелиерите. По същия начин стои въпросът и при туроператорите. Повечето от тях от март 2020 г., поради епидемиологичната обстановка, не извършват никаква дейност, тъй като със заповед на министъра са забранени груповите туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти. Забраната и в този сектор е най-рано до 31.01.2021 г. Туроператорите са притиснати и от факта, че дори и да не извършват дейност и да нямат реални приходи, то в закон или друг акт не се предвижда възможност туроператор временно да спира дейността си, за да се избегне плащането на застраховка „Отговорност на туроператора“, без това да води до отнемане на лицензи.

Най-тежко е положението при новосъздадените в последната година туроператорски фирми, които нямат регистриран оборот за 2018 и 2019 г., то те не са допустими за финансиране по пакета за безвъзмездна помощ за туроператори, който беше отпуснат по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

Управителите на такива микробизнеси нямат право и на подкрепа от дирекциите „Бюро по труда“, защото притежават фирми. По този начин микро и малкия бизнес от този сектор е поставен на колене, без възможност за финансова подкрепа.

От ПП „Републиканци за България“- Русе настояваме:

  1. Правителството да изплати обещаните средства на всички засегнати и останали без работни места в сектор „Туризъм“;
  2. Да се прецени рискът от разпространение на вируса и да се дадат ясни изисквания, които да се спазват от хората в бранша, за да започнат постепенно да упражняват дейността си, при установените правила и норми, съобразени с изискванията на Националния оперативен щаб;
  3. Да се направят законови промени, според които лицензът (който струва около 6300 лв.) на туроператори, които попадат в графата „затворени бизнеси“ и нямат дейност и приходи от нея, да не бъде отнеман само поради факта, че нямат сключена застраховка „Отговорност на туроператора“.

Създаването на условия за спокойно и ускорено развитие на малкия и среден бизнес са сред приоритетите на програмата на ПП „Републиканци за България“ и ние ще се борим това да стане приоритет и на държавното управление.

Бизнесът не трябва да бъде мачкан, а да бъде подкрепен, особено в трудни времена като днешните.

Сподели: