Реставрираха войнишки паметник след сигнал от Траян Тотев

Реставрираха войнишки паметник след сигнал от Траян Тотев

В навечерието на Трети март позитивна патриотична новина зарадва жителите на с. Басарбово – те посрещат националния празник със завършена реставрация на местния войнишки паметник, намиращ се в двора на Православна църква „Св. Димитър Басарбовски“. За занемареното му състояние сигнал до кмета на Русе Пенчо Милков бе отправен преди три години от тогавашния общински съветник от ВМРО Траян Тотев. Той излезе и с конкретното предложение паметникът да бъде подаден от Община Русе до Постоянно действаща междуведомствена областна комисия „Военни паметници“ за възстановяване. Тъй като монументът се намира на най-високата част в селото, предложението на Тотев включваше и общината да изгради осветление, за да може да се вижда паметникът отвсякъде и по всяко време, да респектира и да бъде място за отдаване на почит.

Войнишкият паметник в село Басарбово е изграден от камък и е посветен на загиналите в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война местни жители, воини от Българската армия. Община Русе реагира на сигнала и възложи почистването, реставрирането и консервирането на паметника на художника реставратор Ясен Янков, като проектът бе осъществен с държавно финансиране.

„С удовлетворение посрещам тази новина, тя е свидетелство за поредната успешно свършена работа през изтеклия ми мандат на общински съветник. Ако впоследствие се случи и изграждането на осветление към паметника, замисълът ще бъде изцяло изпълнен и споменът за подвига на дедите няма да е потънал в мрак. Както знаете, „Помни героите!“ е един от девизите на ВМРО“, коментира Траян Тотев. Припомняме, че заедно със сигнала си към кмета, тогава той остро постави въпроса как се избират изпълнителите на реставрационни дейности на паметници в община Русе, изискват ли се документи, удостоверяващи правоспособност и опит за извършването на подобни дейности, както и дали Общината като възложител е удовлетворена от извършените реставрационни работи.

Областният организатор на ВМРО за Русенска област и общински съветник Траян Тотев отправи три сигнала и предложения до кмета на Русе Пенчо Милков, свързани със състоянието на три паметника в Русе.

Две от темите бяха засегнати от Русе Медиа преди няколко дни – за барелефа на Христо Ботев и за Паметника на свободата. Траян Тотев заявява, че възстановяването на барелефа на Ботев не е извършено качествено и са се появили проблеми с обледяване на творбата на Никола Терзиев-Желязото.Той настоява за отговор на въпросите как се избират изпълнителите на реставрационни дейности на паметници в Община Русе, изискват ли се документи, удостоверяващи правоспособност и опит за извършването на подобни дейности, както и дали общината е удовлетворена от извършените реставрационни дейности.

„От приложените снимки и становище от лицензиран реставратор става ясно, че питането, което отправям към Вас, е адекватно и има допуснати сериозни грешки в извършената дейност. Моля да бъдат предприети действия за отстраняване на некачествено извършените реставрационните дейности, ако и Вие прецените, че те са такива. Също така Ви призовавам, в бъдеще да се доверявате на лица, които във времето са ни доказали възможностите си да извършват качествено реставрационни дейности“, казва Тотев.

Другото питане е свързано с Паметника на свободата, за който има изготвен проект за реставрация и консервация. Траян Тотев се интересува какво ще включва инициативата по почистване на символа на Русе, обявена от общината, кога ще започне то и какво ще се постигне с тези действия, при положение, че паметникът има нужда от реставрация и консервация. Съветникът иска да знае дали общината ще се съобрази с проекта, съгласуван с проф. д-р Валентин Тодоров.

Третата тема е за възстановяване на Паметника на загиналите от Първата световна война и Балканската война, който се намира в двора на Православна църква „Св. Димитър Басарбовски“ в с. Басарбово. Предлага се паметникът да бъде подаден от Община Русе до Постоянно действаща междуведомствена областна комисия „Военни паметници“ за възстановяване. Тъй като монументът се намира на най-високата част на селото, се иска общината да изгради осветление, за да може да се вижда отвсякъде и да бъде място за отдаване на почит.

Община Русе възложи почистването, реставрирането и консервирането на два паметника на загиналите в освободителните войни местни жители, намиращи се в с. Басарбово и в кв. Долапите. Проектът е осъществен от художника реставратор Ясен Янков с държавно финансиране, като за целта са отпуснати над 12 000 лв.

Войнишкият паметник в село Басарбово е посветен на загиналите в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война български войници. Той е изграден от камък и се намира до църквата в селото.

Сподели: