Ресторантьори и хотелиери протестираха в Русе срещу противоепидемичните мерки

Ресторантьори и хотелиери протестираха в Русе срещу противоепидемичните мерки

Ресторантьори, хотелиери, служители в заведения, както и таксиметрови шофьори протестираха в Русе срещу въведените от днес нови противоепидемични мерки срещу коронавируса.


Недоволството е под наслов „Cвoбoдa зa бизнeca“. В него се включиха и представители на хазартния бизнес.
Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Мая Русанова обясни, че протестът е срещу новите мерки и неадекватните финансови компенсации.

„Исканията ни са или да има пълен „локдаун“ и след това да работим с пълна сила, или да бъдем финансово компенсирани“, обясни Русанова.

Петко Петков – член на Българската асоциация на заведенията, каза, че протестът е и срещу политиката за ваксиниране. „Косвено ни вменяват някакви задължения, че трябва да накараме персонала да се имунизира, за да работим. Отделно, след това затваряне и отваряне на заведения заради пандемията все по-трудно намираме служители. Причината е несигурност“, обясни Петков.

„Винаги нашият бранш – на ресторантьори и хотелиери, е най-страдащият. Много ни е тежко – губим пари, губим персонал. Не искаме да създаваме напрежение, но искаме да бъдем чути“, каза Теодор Георгиев – съосновател и член на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе и собственик на ресторант и две кафенета.

Сборният пункт на протестиращите бе пред Градските хали. За кратко бе блокирано и движението на автомобили в района. Издигнати бяха и транспаранти с надписи: „Защо винаги само нас! Защо винаги първо нас!“, „Който иска, да си седи вкъщи! Ние искаме да работим!“, „Оставете избора на хората! Не си играйте със съдбите им!“ След това се организира шествие по централната пешеходна улица „Александровска“ до сградата на областната и общинска администрации. Там протестиращите отправиха своите искания пред областния управител на Русе Борислав Българинов.

„Приветствам ви, че защитавате интересите си. Ще предам всички ваши притеснения и разумни искания на министър-председателя. Мисля, че може да се стигне до нормално решение в ситуацията. Трябва да се предпазим и от пандемията. Българинът не обича да бъде контролиран. Животът и здравето на хората е най-важен. Необходим е сериозен контрол относно спазването на мерките“, каза Българинов пред участниците в недоволството.

По време на протеста в Русе ресторанти и кaфeнeтa бяха затворени за посетители.

Сподели: