Продължава ваксинирането срещу коронавирус в УМБАЛ "Канев" - Русе

РЗИ – Русе: Безпроблемно продължава имунизационният процес в област Русе

Безпроблемно продължава имунизационният процес в област Русе, това заявяват от Регионалната здравна инспекция. За изминалата седмица са извършени 757 имунизации, като 23 от тях са били свързани с поставянето на втора доза от съответната ваксина. Най-много имунизации за периода от 15 до 21 март са били направени в сряда на 17-и март, когато за един ден техният брой достигна 226.

Що се касае за целия месец март, то извършените имунизации в региона са 3828, като 575 лица са получили втора доза, което означава, че при тях имунизационният процес е завършен. От началото на имунизациите до момента в областта са поставени 9381 дози от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Астра Зенека“, като повторна доза са получили общо 1831 лица. За изминалото денонощие са извършени 47 имунизации, а рекордът по брой поставени ваксини бе на 2 март, когато за едно денонощие бяха извършени 630 имунизации.

Всички имунизации се извършват при стриктно спазване на националните и европейските разпореждания в седем специализирани кабинета в региона, както и при част от личните лекари, разполагащи с ваксини. От РЗИ извършват и постоянни проверки на място, като до момента не са установени проблеми. Към момента ваксини се поставят на всички, заявили желание и отговарящи на съответната фаза от националния ваксинационен план, както и на записалите се в Електронния регистър, като на практика по този начин се осигурява „зелен коридор“ за всеки желаещ, а същевременно се избягват струпвания на много хора на едно място.

Припомняме, че от 20 март Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 възобнови запасването за имунизации. Това стана възможно, след като  Европейската агенция по лекарствата потвърди ефикасността и безопасността на AstraZeneca, а изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата издаде заповед за възобновяване на ваксинацията с оксфордската ваксина. Всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне. Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че записването за имунизация срещу коронавирус става единствено и само чрез регистрация на https://www.his.bg/bg/reservation, а не чрез обаждане на стационарни и/или мобилни телефонни номера в РЗИ, които бяха обвени в предходни периоди. Те функционираха като възможност за записване до пускането на Единния регистър. Работното време на имунизационните кабинети в област Русе може да бъде видяно на следния уеб адрес: https://www.rzi-ruse.com/files/imun-kab.pdf, но всеки, желаещ да се запише трябва предварително да го направи в Единния регистър.

Сподели: