грип заболяване легло дете

РЗИ – Русе: Внимание! Грип!

Време за прочитане: 3 мин.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ГРИП ИЛИ НАСТИНКА?

Грипът е силно заразно заболяване, което се причинява от вируси, характерно най-вече за есенно-зимния период. През зимата до 95% от всички инфекциозни заболявания са от групата на грипа и сезонните инфекции. При грипа се засягат основно дихателните пътища – нос, трахея, бели дробове, поради което той влиза в групата на т. нар. респираторни инфекции. Грипната инфекция протича със специфичен симптомен комплекс, който я ограничава от останалите остри респираторни заболявания, които поразяват човешкия организъм вследствие на остро нарушаване в терморегулацията, както е при настинки.

Основната разлика между грип и другите респираторни инфекции е в клиничната картина. Настинките обикновено настъпват след остро охлаждане на тялото и най-често в сезоните с температурни промени, при които има преход в дните между топли и студени температури. Вследствие на температурните промени настъпва внезапно охлаждане на тялото. Както е известно, в атмосферата непрекъснато виреят всякакви вируси, които атакуват човешкия организъм при вдишване.

Най-честите такива са риновирусите, които предизвикват появата на обострена хрема и сухо гърло. Механизмът им на действие се базира на нарушения имунен отговор в човешкото тяло след настъпване на хипотермичната атака. В резултат на това, организмът става податлив на стандартните парагрипни вирусни агенти и способността му да се инфектира нараства.

Изводът е , че парагрипните инфекции се развиват на-често след внезапен срив в имунната система, най-често като предпоставка е остро настъпилата настинка, при която организмът става податлив на вирусните частици във въздуха, докато грипният вирус е много по-сериозно заболяване и неговата инфекция не зависи само от спонтанния срив в имунологичната компетентност на организма.

ПОСТОЯННО ПРОМЕНЯЩ СЕ ПРИЧИНИТЕЛ

Грипните вируси на три типа – А, В и С. Най-голямо епидемиологично значение имат грипните вируси тип А, които притежават способност да променят антигенния си състав. Това обуславя тяхната висока изменчивост. Обикновено грипните епидемии се предизвикват от разновидност от типа А.

ЛЕСЕН МЕХАНИЗЪМ НА ПРЕДАВАНЕ

Предава се по въздушно–капков път чрез кихане, кашлица или при говор. Източник на зараза е болният човек, който отделя вируса в края на инкубационния период и 2-3 дни от началото на клиничната картина.

За да разпознаете грипната инфекция, трябва да познавате следните няколко важни симтоми:

Инкубационният период е кратък  – от 12 до 48 часа. Типичният грип започва остро, внезапно, с втрисане, главоболие, повишена температура ( 38,5-40,0 градуса).Болният обикновено се оплаква от ставно-мускулни болки, световъртеж, силна отпадналост, болки в очните ябълки. Два – три дни по-късно вече се появяват суха кашлица и хрема. Състоянието на болните от грип е тежко. Ако грипът протича без усложнения, температурата продължава 2-4 дни, а заболяването -5 до 10дни. Най-продължително се задържа отпадналостта, която може да се наблюдава дълго време след изчезване на всички симптоми. Прогнозата на неусложнения грип е добра. Грипът предизвиква неработоспособност и много по-голяма степен от обикновената настинка и води до сериозни усложнения. По-често и тежко боледуват лицата, страдащи от хронични заболявания, децата и възрастните. При тях се срещат и усложненията. Най-честите усложнения са пневмония, миокардит, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Прогнозата на грип с настъпили усложнения е по-сериозна.

При първи симптоми на грип или друга остра респираторна инфекция болният задължително трябва да потърси лекарска помощ, за да бъде назначено адекватно лечение и да се проследи състоянието на пациента.

ЛЕЧЕНИЕ

 • Останете у дома, за да не разпространявате инфекцията, и не ставайте от леглото, за да пазите силите си за борба с грипния вирус;
 • Бъдете предпазливи с лекарствата, които се отпускат без рецепта, защото могат да тушират симптомите и да решите преждевременно, че сте оздравели;
 • Не излизайте от дома поне ден след нормализиране на температурата;
 • Специфични антивирусни медикаменти, които понастоящем се използват за лечение са Тамифлу, Реленца, Ремантадин. Приемайте тези препарати само по лекарско предписание;
 • Приемайте антибиотици само по предписание на лекар. В никакъв случай не трябва да прибягвате до самолечение.

ПРОФИЛАКТИКА

Повишете устойчивостта си към инфекции, ако се задава грипна епидемия. Дори да се разболеете, болестта ще протече по-леко.

 • Хранете се здравословно с много плодове и зеленчуци. Пийте повече безалкохолни напитки без кофеин: вода, плодов сок, ечемична отвара и билкови чайове;
 • Приемайте редовно добавки с мултивитамини и минерали;
 • Поставяйте си за цел да не се преуморявате и стресирате;
 • При епидемия избягвайте местата, където се събират много хора;
 • През зимата пийте ехинацея под формата на чай, тинктура или таблетки 2-3 пъти седмично, а ако сте в контакт с болен от грип- всеки ден;
 • Нека чесънът е неотменна част от менюто ви – суров или на таблетки.

През зимата на всеки три седмици приемайте профилактично някое от хомеопатичните средства против грип.

Сподели:

Още новини от деня