Медика отлага Родителското кафе заради грипа

РЗИ – Русе за рисковете за здравето при студено време

Организмът ни има ограничен капацитет да се справя със студа, много повече отколкото му е заложено да се справя с топлината. При ниски температури хипоталамусът – жлеза, която се намира в мозъка  изпраща сигнали за свиване на кръвоносните съдове. Това до известна степен предпазва от загуба на топлина. Тялото е устроено така, че да поддържа температурата на органите, които са разположени във вътрешността му – сърце, черен дроб, бял дроб, бъбреци, и мозъка. Крайниците и кожата остават не така защитени. Дори и треперенето на мускулите, което се явява реакция на организма към студа, не допринася особено за поддържането на нормална телесна температура при тях.

Риск за здравето при студено време

Свиването на кръвоносните съдове, като защитна реакция на организма срещу ниските температури на околната среда, затруднява кръвотока.Артериалното налягане се повишава, което е рисково при хората с високо кръвно и предразположените към съдови инциденти.

За да компенсира и отдели топлина, организмът се нуждае от повече кислород. Допълнително количество обаче не само, че не може да бъде осигурено, но е проблем да се достави обичайното му необходимо количество, когато няма разход от страна на мускулите заради треперенeто. Така мускулните тъкани могат да изпитат недостиг на кислород. Това може да се окаже фатално за сърцето.

Признак, че сърцето страда от студа е болката, стягането или дори само дискомфортът и тежестта в гърдите. При хората със сърдечни проблеми могат да се развият още симптоми на нестабилна стенокардия като задух, сърцебиене, както и да усетят необяснима обща слабост, главоболие.

 Положението става още по-рисково за сърдечносъдовата система, тъй като студът предизвиква още една промяна – кръвта се сгъстява. Това се дължи на повишения брой еритроцити, фибриноген и холестерол в състава й, което съответно създава условия за образуване на тромби и запушване на кръвоносни съдове в сърцето, мозъка и белия дроб. С други думи при хората с вече заложени проблеми със сърдечносъдовата система студът може да предизвика неприятен инцидент, като инфаркт и инсулт. Трябва да се има предвид, че докато тези промени в състава на кръвта настъпват веднага при излагане на ниски температури, не така бързо преминават дори при следващо пребиваване на благоприятни условия за организма. За нормализиране състоянието на организма са необходими поне два-три дни.

За предпазване на организма и здравето помагат няколко  общоизвестни и добре изпитани правила:

1. При излагане на ниски температури да се предвиди съобразено с климата облекло, което да възпрепятства топлообмена между тялото и околната среда, добър изолатор е, предотвратява навлизането на студен въздух и вода към него и ограничава излъчването на топлина отвътре-навън.

2. Продължителността на излагането на ниски температури следва да е премерена и ограничена според индивидуалните компенсаторните способности на организма. При усещане за хлад по тялото, измръзнали крайници въпреки движението, редно е престоят навън да се прекрати и осигури покой на тялото при подходящи температури и завет.

3. Срещу студа помага движението. Но то следва да бъде умерено по интензивност, колкото да подобри и поддържа кръвообращението и доставя достатъчно кръв към периферията и се предпазят крайниците от измръзване. Двигателната активност дори и с премерена тежест не е благоприятна за хора със сърдечни проблеми, тъй като организмът може да не се справи с двойното натоварване. При наличие на каквото и да било заболяване физическото занимание не трябва да е особено продължително.

4. Излагането на ниски температури трябва да е постепенно, тоест да се осигури плавен преход от едни към други градуси. В този смисъл при студ навън не е благоприятно да се поддържа много силна топлина в затворените помещения, тъй като това ще причини силен стрес на организма при излизане. Много е вероятно той да не успее да компенсира загубата на топлина и да уравновеси топлообмена, което може да се окаже фатално за болни, хора в старческа възраст и деца. Плавният преход и по-малката температурна разлика дава възможност на организма да се  адаптира и издържи на неблагоприятното за него излагане.

5. След пребиваване на студено трябва да се осигури достатъчно покой на организма в благоприятна за него среда.

Това се казва в отправените от Регионалната здравна инспекция в Русе към гражданите съвети във връзка с рисковете за здравето при студено време.

Сподели: