Русенска фирма с 25 работещи затворена поради коронавирус

РЗИ – Русе: Област Русе остава в т. нар. червена зона на заболеваемост от COVID-19

Област Русе остава в т. нар. червена зона на заболеваемост от COVID-19, това показват последните данни на Регионалната здравна инспекция. През изминалата седмица са диагностицирани 470 души с коронавирусна инфекция, а оздравелите са близо 4 пъти по-малко или 130. Същевременно други 19 човека с доказан короавирус са починали. За сравнение за периода между 1 и 7 март имаше 273 заразени, 105 излекувани и 10 починали.

Към вчерашна дата стойността на показателя 14-дневна заболеваемост на 100 000 души е 339.7, а през предходната седмица той беше 185.6. Припомняме, че за да бъде отнесен даден регион към червената зона на база 14-дневна заболеваемост, то индикаторът трябва да бъде по-голям или равен на 120. Подобна е ситуацията и при седмичния ръст. Към 14-и март индикаторът показва 79.4, а за да се счете даден регион за влязъл в червената зона на седмична база, то показателят трябва да е равен или по-голям от 50.

Най-много нови случаи през изминалата седмица бяха отчетени в сряда. Тогава за едно денонощие броят на новозаразените достигна 103-ма, което всъщност е и най-високото ниво от началото на годината. Същевременно най-много излекувани пък имаше в четвъртък – 35. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 9032, като активните случаи са 836. Броят на излекуваните достигна 7671, а починалите станаха 525 на възраст между 26 и 98 години.

От месец март миналата година до сега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха регистрирани на 11 ноември – 218. От друга страна положителен рекорд беше поставен на 8-и декември, когато в рамките на 24 часа преборилите заболяването бяха 403-ма.

Необходимо е да бъде отбелязано, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 8 до 14 март включително. От Областния оперативен щаб информират още, че постоянно продължават да се извършват проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки на територията на всички общини в региона.

Сподели: